Ταραχές μετά τον θάνατο νεαρού στις Βρυξέλλες

Ταραχές μετά τον θάνατο νεαρού στις Βρυξέλλες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Aκόμα και ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου κινδύνευσε από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα του Βελγίου, με αφορμή τον θάνατο, το Σάββατο, ενός 23χρονου νεαρού που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία. Βίντεο από την περιοχή που ξέσπασαν τα επεισόδια, κατέγραψαν το αυτοκίνητο του Βέλγου μονάρχη, ενώ δέχεται διάφορα αντικείμενα από οργισμένους διαδηλωτές, τη στιγμή κατά την οποία διέρχεται από την περιοχή. Κατά τη διάρκεια των ταραχών, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και αυτοκίνητα. Εκπρόσωπος της βελγικής αστυνομίας δήλωσε ότι τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, καθώς και ότι έγιναν 116 προσαγωγές. Τουλάχιστον 30 από τους προσαχθέντες ήταν ανήλικοι.

Οι ταραχές άρχισαν όταν περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από αστυνομικό τμήμα στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του 23χρονου κρατουμένου Ιμπραήμα Μπαρί, ο οποίος είχε συλληφθεί το Σάββατο όταν προσπάθησε να διαφύγει από αστυνομικούς που πραγματοποιούσαν ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεαρός έχασε τις αισθήσεις του όταν μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα και διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου κατέληξε, περίπου μία ώρα μετά τη σύλληψή του. Παρότι ο δικηγόρος, που εκπροσωπεί την οικογένεια του Μπαρί, δήλωσε ότι η νεκροψία δείχνει ότι ο νεαρός απεβίωσε εξαιτίας καρδιακής προσβολής, η Εισαγγελία των Βρυξελλών διέταξε την πραγματοποίηση έρευνας για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Την Τετάρτη το απόγευμα, ωστόσο, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.

Η ειρηνική διαδήλωση τελικά εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια. Η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ανελί Βερλίντεν, καταδίκασε τα επεισόδια χαρακτηρίζοντάς τα απαράδεκτα και επιβεβαίωσε ότι η αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του νεαρού θα αποκαλυφθεί. Ταυτόχρονα ανέλαβε τη δέσμευση για την καταδίκη οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς από τους αστυνομικούς εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο. «Σήμερα, ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος για βίαιες εκδηλώσεις», κατέληξε η Βερλίντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή