Η αρχαιότερη σπηλαιογραφία του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία

Η αρχαιότερη σπηλαιογραφία του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχαιότερη σπηλαιογραφία της ανθρώπινης Ιστορίας εντοπίστηκε σε απομακρυσμένη κοιλάδα του νησιού Σουλαβέζι της Ινδονησίας. Η απεικόνιση ενός αγριόχοιρου, με σαφές περίγραμμα και εσωτερικό που καλύπτεται από σκούρα κοκκινόχρωμη χρωστική, χρονολογείται πριν από 45.500 χρόνια. Τη σημαντική ανακάλυψη περιγράφει μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science Advances». 

Η εκπληκτική σπηλαιογραφία του αρσενικού αγριόχοιρου έχει μέγεθος 136 επί 54 εκατοστά και κοντά της υπάρχουν τα χρωματιστά αποτυπώματα δύο ανθρώπινων χεριών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο εύρημα, καθώς από αυτά οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εξαγάγουν δείγματα αρχαίου DNA. Το έργο εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017, στο εσωτερικό του σπηλαίου Λεάνγκ Τετόνγκε, κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιούσε ο μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου Γκρίφιθ, Μπασράν Μπουρχάν. Οπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η απεικόνιση αποτελεί μέρος διήγησης μιας ευρύτερης σκηνής, που περιλαμβάνει άλλους δύο αγριόχοιρους, οι οποίοι διατηρούνται μόνο εν μέρει. Τα ζώα αυτά, που επιβιώνουν ακόμη ως είδος, αποτελούν κατεξοχήν στόχο των κυνηγών στο νησί της Ινδονησίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακαλυφθεί στο νησί Σουλαβέζι ανθρώπινα οστά από την ίδια περίοδο και έτσι οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι ότι ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε τη σπηλαιογραφία είναι σύγχρονος άνθρωπος. Τα νησιά της Ινδονησίας, άλλωστε, κατοικήθηκαν κατά περιόδους από πολλά είδη ανθρωπίδων, όπως ονομάζεται η ευρύτερη οικογένεια στην οποία ανήκουμε και εμείς. 

Παρά τις αμφιβολίες για τον καλλιτέχνη, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εντόπισε τη σπηλαιογραφία, δρ Ανταμ Μπραμ, του πανεπιστημίου Γκρίφιθ, που συνυπογράφει τη μελέτη, εικάζει ότι το έργο έγινε από ανθρώπινο χέρι εξαιτίας της πολυπλοκότητάς του. Αλλωστε έχει ομοιότητες με άλλες προϊστορικές σπηλαιογραφίες που βρέθηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου. Εκτιμά ότι σύντομα θα ανακαλυφθούν στην ίδια περιοχή και ανθρώπινα οστά. 

Προκειμένου να χρονολογήσουν το έργο οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μεθόδους με ουράνιο και κατέληξαν ότι είχε φιλοτεχνηθεί πριν από 45.500 χρόνια. Ο αρχαιολόγος Ζάο Ζιλάο του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, πιστεύει ότι ο χοίρος δεν είναι έργο σύγχρονου ανθρώπου και πιθανολογεί ότι κάποιο είδος αρχέγονου ανθρώπου είναι ο καλλιτέχνης, όπως συνέβη με τις σπηλαιογραφίες στην Ισπανία που δημιουργήθηκαν, κάτι που ο ίδιος πιστεύει, από τους Νεάντερταλ.

Παρότι η ομάδα του δρος Μπραμ χαρακτηρίζει τη σπηλαιογραφία την αρχαιότερη του κόσμου, οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι θα εντοπιστούν πολύ παλαιότερες στα υπόλοιπα ανεξερεύνητα σπήλαια της περιοχής.

Δυστυχώς, όμως, είναι επιτακτική η επιτάχυνση των ερευνών, καθώς οι σπηλαιογραφίες στην Ινδονησία καταστρέφονται με ταχύτητα και τίποτα δεν αποκλείει ότι πολλά από τα αρχαιότερα καλλιτεχνήματα της Γης θα εξαφανιστούν διά παντός προτού προλάβουν οι ερευνητές να τα δουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή