Αυστηρότερα μέτρα στη Γαλλία

Αυστηρότερα μέτρα στη Γαλλία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το βράδυ σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, μέτρο που θα ισχύσει τουλάχιστον για τις επόμενες 15 ημέρες. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει αυξηθεί κατά 50% το επιδημιολογικό φορτίο στα λύματα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το μέτρο της απαγόρευσης μετά τις 18.00 βρισκόταν ήδη σε ισχύ για τη μισή επικράτεια της χώρας, έχοντας προξενήσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης, καθώς τα περισσότερα γεύματα με το σύστημα click & collect παραδίδονταν μεταξύ 6 και 8 το βράδυ. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία παραμένει σταθερός γύρω στις 21.000, ενώ χθες οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα ήταν 282. 

Η πολύ μικρότερη σε πληθυσμό Σουηδία χθες κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ θανάτων (353), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα να ξεπερνά το όριο των δέκα χιλιάδων. 

Εν τω μεταξύ, έφθασε χθες στη Γουχάν της Κίνας, από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η πανδημία, το δεκαμελές επιστημονικό κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δύο μέλη του παρέμειναν στη Σιγκαπούρη εξαιτίας της ανίχνευσης αντισωμάτων κορωνοϊού στα δείγματά τους, ενώ τα υπόλοιπα έφτασαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου θα παραμείνουν σε αυστηρή καραντίνα επί 14 ημέρες, προτού ξεκινήσουν τις έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού. Η άφιξη της ομάδας του ΠΟΥ στην Κίνα συνέπεσε με την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου από COVID-19 στη χώρα από τον Μάιο. Μέχρι αργά χθες οι κινεζικές αρχές δεν είχαν δώσει στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του ανθρώπου που κατέληξε ή τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη αυτό, παρεκτός ότι ο θάνατος καταγράφηκε στην επαρχία Χεμπέι, όπου τις τελευταίες εβδομάδες μαίνεται ο κορωνοϊός.

Tην ίδια στιγμή, όμως, εμπλουτίζεται η επιστημονική φαρέτρα με όλο και περισσότερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Ο επικεφαλής του γερμανικού ελεγκτικού μηχανισμού εμβολίων, δρ Κλάους Τσίτσουτεκ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολ Ερλιχ, μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε «εξαιρετική» την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca. Στον χορό των εμβολίων στην Ε.Ε. μπαίνει ακόμα πιο δυναμικά η Ρωσία. Οπως δήλωσε χθες ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων, η Μόσχα θα υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον επόμενο μήνα για την έγκριση του εμβολίου Sputnik-5. 

Χθες εμβολιάστηκαν στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος και ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος, λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο του προσωπικού ιατρού του Ποντίφικα, δόκτορος Φαμπρίτζιο Σοκόρσι, από COVID-19. 

Σε πολύ αισιόδοξη νότα κινήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις των Γερμανών ειδικών. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, τόνισε ότι «έως το τέλος του έτους θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο την πανδημία», απευθύνοντας, ωστόσο, έκκληση για τήρηση των κανόνων περιορισμού των επαφών και προϊδεάζοντας για επιπλέον μέτρα. Μία ημέρα νωρίτερα, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η δεύτερη χρονιά πανδημίας μπορεί να είναι χειρότερη από την πρώτη.

Τέλος, ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα επιστημονικά νέα. Βρετανική μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που ανέρρωσαν από COVID-19 έχουν ισότιμη προστασία έναντι του κορωνοϊού με όσους εμβολιάστηκαν, δηλαδή είναι ασφαλείς από νέα λοίμωξη επί πέντε μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή