Στήριξη από το Κοινοβούλιο ζητεί ο Κόντε

Στήριξη από το Κοινοβούλιο ζητεί ο Κόντε

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την αυτοκριτική του έκανε χθες ενώπιον της Βουλής ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, για να παραδεχθεί σφάλματα στη διαχείριση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του μπορεί «να κρατά το κεφάλι ψηλά». Ο Κόντε αναμένεται να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη στη Βουλή και στη Γερουσία. 

Την πολιτική κρίση προκάλεσε η παραίτηση των υπουργών που προέρχονται από το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία (Italia Viva) του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Παρότι ο πολιτικός ελιγμός του Ρέντσι καταδικάσθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου, ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του, λέγοντας ότι ο Κόντε έχει συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία στα χέρια του, ενόψει της καταβολής έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 222 δισ. ευρώ που θα διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ιταλία.

Στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής, ο Κόντε είπε: «Πήραμε πάντα τις σωστές αποφάσεις; Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Από τη μεριά μου, μπορώ να πω ότι η κυβέρνηση εργάστηκε με ζήλο, τηρώντας όλες τις αναγκαίες ισορροπίες και έχοντας συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις για τους Ιταλούς».

Κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησης θεωρείται η σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κόντε διαθέτει μόλις 18 έδρες. Καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός ολοκλήρωνε την ομιλία του από το βήμα του ανακτόρου Μοντετσιτόριο, ορισμένοι βουλευτές ύψωσαν πανό με το σύνθημα «Κόντε, παραιτήσου!». Την πολιτική κρίση προκάλεσε η απόφαση του Κόντε να εμφανίσει σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο την αποκλειστική διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης θα είχε το γραφείο του πρωθυπουργού. 

Ο Κόντε συνεχίζει να υπολογίζει στη στήριξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων, τα οποία καταδίκασαν τις κινήσεις του Ρέντσι ως τυχοδιωκτικές και ανεύθυνες. Σε νέα σφυγμομέτρηση, που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, ποσοστό 42% των Ιταλών δηλώνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τι προκάλεσε τις ενδοκυβερνητικές τριβές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή