ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη από το Κοινοβούλιο ζητεί ο Κόντε

Στήριξη από το Κοινοβούλιο ζητεί ο Κόντε

ΡΩΜΗ. Την αυτοκριτική του έκανε χθες ενώπιον της Βουλής ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, για να παραδεχθεί σφάλματα στη διαχείριση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του μπορεί «να κρατά το κεφάλι ψηλά». Ο Κόντε αναμένεται να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη στη Βουλή και στη Γερουσία. 

Την πολιτική κρίση προκάλεσε η παραίτηση των υπουργών που προέρχονται από το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία (Italia Viva) του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Παρότι ο πολιτικός ελιγμός του Ρέντσι καταδικάσθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου, ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του, λέγοντας ότι ο Κόντε έχει συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία στα χέρια του, ενόψει της καταβολής έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 222 δισ. ευρώ που θα διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ιταλία.

Στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής, ο Κόντε είπε: «Πήραμε πάντα τις σωστές αποφάσεις; Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Από τη μεριά μου, μπορώ να πω ότι η κυβέρνηση εργάστηκε με ζήλο, τηρώντας όλες τις αναγκαίες ισορροπίες και έχοντας συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις για τους Ιταλούς».

Κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησης θεωρείται η σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κόντε διαθέτει μόλις 18 έδρες. Καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός ολοκλήρωνε την ομιλία του από το βήμα του ανακτόρου Μοντετσιτόριο, ορισμένοι βουλευτές ύψωσαν πανό με το σύνθημα «Κόντε, παραιτήσου!». Την πολιτική κρίση προκάλεσε η απόφαση του Κόντε να εμφανίσει σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο την αποκλειστική διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης θα είχε το γραφείο του πρωθυπουργού. 

Ο Κόντε συνεχίζει να υπολογίζει στη στήριξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων, τα οποία καταδίκασαν τις κινήσεις του Ρέντσι ως τυχοδιωκτικές και ανεύθυνες. Σε νέα σφυγμομέτρηση, που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, ποσοστό 42% των Ιταλών δηλώνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τι προκάλεσε τις ενδοκυβερνητικές τριβές.