ΗΠΑ

Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

Αποφασισμένος να θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε νέα τροχιά από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του, ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει δεκάδες προεδρικά διατάγματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στήριξη της οικονομίας, την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, την ανθρωπιστική διαχείριση του μεταναστευτικού και τη μείωση των φυλετικών ανισοτήτων, ανατρέποντας τις πλέον αμφισβητούμενες πολιτικές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώτη δέσμη των διαταγμάτων θα υπογραφεί αμέσως μετά την αυριανή ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο και θα ακολουθήσουν άλλες δύο, το επόμενο διήμερο.

Στην πρώτη δέσμη των διαταγμάτων, που προανήγγειλε ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν, περιλαμβάνονται μέτρα περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια και στις μετακινήσεις μεταξύ πολιτειών, αλλά και ουσιώδεις πρωτοβουλίες, όπως το «πάγωμα» των εξώσεων από κατοικίες και της αποπληρωμής φοιτητικών δανείων, ώστε να ευεργετηθούν τα νοικοκυριά που πλήττονται σκληρά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Την ίδια μέρα, Τετάρτη, ο 46ος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την ακύρωση του μεγάλου πετρελαϊκού αγωγού XL, που έχει δεχθεί καταιγιστικά πυρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επιπλέον, προτίθεται να καταργήσει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για πολίτες μουσουλμανικών χωρών και να ανοίξει τον δρόμο για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας σε περίπου 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες.

Με το δυναμικό ξεκίνημα που σχεδιάζει, ο Δημοκρατικός ηγέτης εννοεί να στείλει μήνυμα αποκατάστασης της ενότητας μιας βαθιά διχασμένης χώρας και να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις αιματηρές ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και την επικείμενη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του, σπάζοντας μια παράδοση δύο αιώνων. Η θητεία του τερματίζεται επισήμως αύριο το μεσημέρι. Την ώρα κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκίζονται στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ και η οικογένειά του θα έχουν ήδη μετακομίσει στην έπαυλή τους, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. 

Αν και δεν προβλέπεται, λόγω πανδημίας, η συγκέντρωση πλήθους μπροστά από το Καπιτώλιο, όπως παραδοσιακά συνέβαινε στην τελετή της ορκωμοσίας, οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν επιστρατεύσει 25.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, περίπου τριπλάσιους από ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, για να μην επαναληφθούν έκτροπα από φανατικούς οπαδούς του Τραμπ.

Το National Mall, η μεγάλη Εσπλανάδα ανάμεσα στο Κογκρέσο και το Μνημείο Λίνκολν, έχει κλείσει για το κοινό, ενώ το Καπιτώλιο και άλλα κεντρικά κτίρια προστατεύονται με συρματόπλεγμα. Τις τελευταίες ημέρες, το FBI πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο, στις βάσεις δεδομένων του, και τους 25.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, όπως και εκείνους της Μυστικής Υπηρεσίας, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιοι από αυτούς να ανήκουν σε ακροδεξιές οργανώσεις και να δημιουργήσουν προβλήματα ασφαλείας την αυριανή ημέρα.