ΚΟΣΜΟΣ

Ζ. Μπορέλ: Ο Μπάιντεν πρέπει να συμβάλλει στην ανάσχεση της πανδημίας

Ζ. Μπορέλ:  Ο Μπάιντεν πρέπει να συμβάλλει στην ανάσχεση της πανδημίας

«Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία στη μάχη εναντίον της COVID-19» δήλωσε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο REUTERS, o ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοσέπ Μπορέλ.

Κάλεσε, δε, τον νεοκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιταχύνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά από τις ευρείες επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ για την αργή απόκρισή της.

Καθώς οι πλούσιες χώρες κλείνουν συμφωνίες για πολύ περισσότερες δόσεις εμβολίων εναντίον του κορωνοϊού σε σχέση με τις πιο φτωχές, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. είπε πως εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξαναπάρουν τη θέση τους ως «κινητήριος δύναμη του πλανήτη» και να βοηθήσουν.

«Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει φέτος μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον εμβολιασμό της ανθρωπότητας. Αυτός θα απαιτήσει πολλή αλληλεγγύη, πολλή συνεργασία και ιδιαίτερα πολλούς πόρους» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας πως «αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια κρίση, στην οποία έλειψε η αμερικανική ηγεσία».

«Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία», τόνισε και δεσμεύθηκε για την υποστήριξη της ΕΕ στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, πρότεινε να ανοικοδομηθούν οι διατλαντικές σχέσεις μετά την εποχή Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την προσέγγισή «Πρώτα η Αμερική» ως καθοδηγούμενη από το Twitter. «Μόνο με δύο πράγματα, την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το κλίμα και στην επανένταξή τους στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο κόσμος θα είναι πολύ καλύτερος και πιο ασφαλής», δήλωσε.

«Μετά τη διακυβέρνηση μέσω tweet, ίσως μπορούμε να μεταβούμε στη διακυβέρνηση με τη χρήση ενός άλλου τρόπου επικοινωνίας, καθορίζοντας θέσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα και τα συμφέροντα των άλλων», πρόσθεσε.

Ο Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα κερδίσει χρόνο εάν επανενταχθεί στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από την οποία αποχώρησε ο Τραμπ το 2018, αντί να επιδιώκει να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Απαντώντας στην ερώτηση «Ποια θα είναι τα πρώτα βήματα που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν», ο Μπορέλ απάντησε «Να σταματήσει να απειλεί με κυρώσεις όλους όσοι είναι μέρος της οικονομικής σχέσης με το Ιράν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπορέλ, ο οποίος είναι ένας βετεράνος της ευρωπαϊκής πολιτικής, είπε πως θα προσκαλέσει τον υποψήφιο υπουργό Εξωτερικών του Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν, σε μια ανεπίσημη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις 4 και 5 Μαρτίου στη Λισαβόνα, για επανέναρξη της συνεργασίας, έπειτα από τέσσερα χρόνια στη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση Τραμπ επεδίωξε να βάλει στην άκρη την Ένωση.

Ο Μπορέλ παρέθεσε κι άλλα θέματα, στα οποία η Ουάσιγκτον από κοινού με τις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγή, όπως η διαμόρφωση μιας ψηφιακής ρύθμισης και το ζήτημα της Κίνας.

Υπέρ της άμεσης διπλωματίας με τη Μόσχα

Για την κράτηση του Αλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές, ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε πως ανυπομονεί να επισκεφθεί τη Μόσχα, προκειμένουν να συζητήσει γι’ αυό το θέμα. Μάλιστα, όπως είπε, έχει ανοικτή πρόσκληση από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη Μόσχα «και οι τρέχουσες περιστάσεις καθιστούν ένα τέτοιο ταξίδι πιο αναγκαίο από ποτέ».

Τόνισε, ωστόσο, ότι «οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν είναι η μοναδική δυνατή απάντηση».

«Δεν είμαστε εναντίον της πίεσης, αλλά η πίεση πρέπει να είναι σταδιακή», συμπλήρωσε.

«Έχουν υπάρξει κυρώσεις, μπορούν να υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις. Αλλά οι κυρώσεις από μόνες τους δεν είναι πολιτική. Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο, και εκτός από το να επιβάλλεις κυρώσεις, πρέπει να συνεχίσεις να απλώνεις το χέρι και να συζητάς και να εκφράζεις την άποψή σου» σχολίασε.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση το 2014 της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία, οι οποίες (κυρώσεις) στοχεύουν τους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των όπλων.

Τον Οκτώβριο, η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν αντιδρώντας στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία ζητούν από την Ε.Ε. να επιβάλει και άλλες κυρώσεις μετά τη σύλληψη του Ναβάλνι. Οι τρεις βαλτικές χώρες θέλουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. να συζητήσουν ενδεχόμενες κυρώσεις στην προγραμματισμένη συνάντησή τους την ερχόμενη Δευτέρα.

Άλλες χώρες μέλη προειδοποίησαν να μην υπάρξει μια στενή σύνδεση με τη Ρωσία μετά την κατάληψη της Κριμαίας.

Παραταύτα, ο Μπορέλ, όπως δήλωσε, είναι υπέρ της άμεσης διπλωματίας με τη Μόσχα.

«Οι κυρώσεις είναι ένα θέμα που κράτη μέλη θα θέσουν στο τραπέζι. Προς το παρόν κανείς δεν το έχει κάνει. Όμως την ίδια στιγμή, η διεθνής πολιτική δεν είναι ένα θέμα απόδοσης κατηγοριών, είναι ένα θέμα επιδίωξης λύσεων», κατέληξε.