Πύρρειος νίκη για Τζουζέπε Κόντε

Πύρρειος νίκη για Τζουζέπε Κόντε

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Στο ερώτημα αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης χθες το βράδυ από τη Γερουσία, η απάντηση είναι «και ναι και όχι». Η κυβέρνηση Κόντε, υποστηριζόμενη από το Κίνημα 5 Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα και το αριστερό LEU, απέσπασε την υποστήριξη 154 γερουσιαστών, λιγότερων από τους 161 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στο σώμα. Παράλληλα, όμως, συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους υπέρ παρά κατά, καθώς η παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που πυροδότησε την κυβερνητική κρίση, επέλεξε την αποχή αντί της καταψήφισης. 

Ως εκ τούτου, ο Κόντε μπορεί να παραμείνει στο τιμόνι της Ιταλίας εφόσον ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δώσει τη συγκατάθεσή του, όπως αναμένεται. Το τελευταίο επεισόδιο της διαρκούς ιταλικής πολιτικής αστάθειας αφήνει την κυβέρνηση πιο αποδυναμωμένη, αλλά αποφεύγει τις μεγάλες αλλαγές με την εξαίρεση του ανασχηματισμού, στον οποίο θα «χωρέσουν» όσοι προσέφεραν χθες χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Επειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, ο Κόντε αλίευσε ψήφους από γερουσιαστές της Forza Italia, παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και από υπερκομματικούς «γερουσιαστές διά βίου», όπως ο Μάριο Μόντι και η Λιλιάνα Σέγκρε. Επίσης, άντλησε υποστήριξη από κατάλοιπα της πάλαι ποτέ ιταλικής Χριστιανοδημοκρατίας, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, που θα στεγάσει όσους, από διάφορους πολιτικούς χώρους, προσέτρεξαν στη στήριξη της κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος στο σώμα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ο Κόντε ζήτησε στήριξη από όσους πιστεύουν «στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και εναντιώνονται «στις εθνικιστικές τάσεις». Ο Κόντε θεωρεί μεγάλη ευκαιρία για την Ιταλία τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο η Ιταλία συμμάχησε με τη Γαλλία και την Ισπανία. 

Οι αντίπαλοί του από τη Λέγκα του Βορρά (που έχει μετονομαστεί σε «Λέγκα – Σαλβίνι πρωθυπουργός») ανέδειξαν τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας και την υποχώρηση των δημοσίων επενδύσεων στα επίπεδα προ σαρανταετίας, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που τώρα υπόσχεται ο Κόντε σε συνεργασία με την Ε.Ε. δεν είναι άλλες από αυτές που είχαν προξενήσει τόσες αντιδράσεις στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προ δεκαετίας. Υποστήριξαν επίσης ότι η μόνη συγκολλητική ουσία της κυβέρνησης αυτής ήταν η αντίθεση προς τον Ματέο Σαλβίνι. 

Στη δευτερολογία του, ο Κόντε επικαλέσθηκε τον δολοφονηθέντα από τη μαφία δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, ο οποίος χθες θα γιόρταζε τα 81 του χρόνια. «Πιο επικίνδυνος ιός από τον κορωνοϊό είναι ο ιός της μαφίας», είπε ο Κόντε. Ως προς το ζήτημα του κορωνοϊού, υποστήριξε ότι μετά το πρώτο κύμα, που έπληξε την Ιταλία πριν από όλες τις χώρες, η επιδημιολογική εικόνα της δεν διαφέρει από των άλλων χωρών, ενώ για την ύφεση 9%, με την οποία έκλεισε το 2020, θύμισε ότι το καλοκαίρι οι προβλέψεις ήταν ακόμα δυσμενέστερες.  
Ο Κόντε αναγνώρισε τη λαϊκή δυσαρέσκεια χρησιμοποιώντας την ως επιχείρημα για συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση. «Μόνο η πολιτική μας δίνει τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε την κοινωνική δυσαρέσκεια αποφεύγοντας καταστροφικές εκρήξεις οργής», είπε. 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή