Μολότοφ και συλλήψεις στην Τυνησία

Μολότοφ και συλλήψεις στην Τυνησία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρόνια έκλεισαν την Πέμπτη από την έναρξη της Αραβικής Ανοιξης στην Τυνησία και την ανατροπή του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί. Ομως, η επέτειος σηματοδοτήθηκε από βίαιες διαδηλώσεις, βόμβες μολότοφ και συμπλοκές με τις δυνάμεις της τάξης σε δεκάδες πόλεις. Πρόκειται για δυναμικές αντιδράσεις στη διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, την αστυνομική βία και τον παράλυτο κρατικό μηχανισμό. Στην πρόκληση των νεαρών, οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, ρίψεις νερού και εκατοντάδες συλλήψεις. Ανθρωπιστικές οργανώσεις ήδη καλούν την αστυνομία να δείξει αυτοσυγκράτηση, ενώ χθες στρατιώτες φυλούσαν τα κυβερνητικά κτίρια.

Η Τυνησία εθεωρείτο η μοναδική χώρα που κατάφερε να βγει από το χάος της Αραβικής Ανοιξης, ως μία σύγχρονη δημοκρατία. Παρ’ όλα αυτά παρέμεινε εύθραυστη και εξακολουθεί να μαστίζεται από οικονομικά δεινά, πολιτικές αντιπαραθέσεις και την απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η επιδείνωση της ποιότητας ζωής, οι περικοπές του προϋπολογισμού, που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και οι κάκιστες κρατικές υπηρεσίες αύξησαν τη λαϊκή απογοήτευση. Η πανδημία όχι μόνο δεν βοήθησε στην αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά πολλαπλασίασε τα προβλήματα, γονατίζοντας την οικονομία που βασίζεται κυρίως στην τουριστική βιομηχανία. Μέσα σε όλα, από την περασμένη εβδομάδα επιβλήθηκε καθολικό lockdown στη χώρα, κάνοντας το ποτήρι της οργής να ξεχειλίσει. Ετσι, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Τύνιδα και σε 14 πόλεις, κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα, που μαστίζεται από την ανεργία των νέων και την ακραία φτώχεια.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ειρηνικές συγκεντρώσεις γρήγορα εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια, με τις μολότοφ να πέφτουν βροχή και τους νέους να πυρπολούν ελαστικά, να καταστρέφουν κτίρια και να λαφυραγωγούν καταστήματα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Χαλέντ Χαγιουμί ανακοίνωσε ότι έγιναν 632 συλλήψεις ατόμων ηλικίας 15 έως 20 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή