Νέο κίνημα #MeToo στη Γαλλία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες μαρτυρίες κρουσμάτων αιμομειξίας και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ήρθαν πρόσφατα στο φως στη Γαλλία, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη δράση του επιφανούς καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Ολιβιέ Ντιαμέλ, ο οποίος βίαζε επί σειράν ετών τον ανήλικο τότε θετό γιο του στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το θύμα είναι βιολογικός γιος του πρώην υπουργού Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος φέρεται να γνώριζε για τον βιασμό, χωρίς ποτέ να μιλήσει.

Η μαρτυρία της δίδυμης αδελφής του θύματος στο πρόσφατο βιβλίο της, που περιγράφει πως ο Ντιαμέλ βίαζε συστηματικά τον 14χρονο αδελφό της για περίοδο τριών ετών, προκάλεσε φαινόμενο ανάλογο με αυτό του κινήματος #MeToo. Το κίνημα αυτό πυροδοτήθηκε από τις αποκαλύψεις βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης με δράστη τον έγκλειστο σήμερα πάλαι ποτέ πανίσχυρο κινηματογραφικό παραγωγό του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Ουάινσταϊν.

Το νέο ιδιότυπο κίνημα στη Γαλλία έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες θύματα αιμομειξίας να ακουστούν. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, περισσότερα από 20.000 μηνύματα στο Twitter περιέγραφαν αποτρόπαιες πράξεις αιμομεικτικού βιασμού, με θύματα ανήλικα παιδιά και δράστες συνήθως μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 10% των Γάλλων δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα αιμομιξίας. Το ποσοστό αυτό ήταν 3% το 2009 και 6% το 2015. 

Οπως έγινε και με τις αποκαλύψεις για τις παιδεραστικές πρακτικές του συγγραφέα Γκαμπριέλ Ματσνέφ, η καταγγελία εις βάρος του Ντιαμέλ φέρνει σε δύσκολη θέση την πνευματική ελίτ της Γαλλίας. Ο Ντιαμέλ υπήρξε άλλωστε επιβλητική φιγούρα της γαλλικής διανόησης, ως μέλος του Δ.Σ. της «μεγάλης σχολής» Πολιτικών Επιστημών (Science Po) και πρόεδρος του πνευματικού συλλόγου «Ο Αιώνας», στον οποίο ανήκουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι. Πιέσεις να παραιτηθεί ασκούν τώρα φοιτητές της Science Po και στον διευθυντή της, Φρεντερίκ Μιόν, ο οποίος φέρεται να γνώριζε τις καταγγελίες του θύματος από το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή