‘Eχει μέλλον η διαμάχη Βρυξελλών – Λονδίνου

‘Eχει μέλλον η διαμάχη Βρυξελλών – Λονδίνου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι μουσικοί, αθλητές, ηθοποιοί και άλλοι Βρετανοί καλλιτέχνες θα μπορούσαν να περιοδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να χρειάζονται βίζα, αν το Λονδίνο είχε αποδεχθεί τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, όπως δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Κάρολαϊν Ντάινεϊτζ, οι προτάσεις αυτές θα στερούσαν από τη Βρετανία τον πλήρη έλεγχο επί των συνόρων της και για αυτό απορρίφθηκαν. 

Η αρμόδια υπουργός εκλήθη να δώσει εξηγήσεις για το θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ύστερα από ερώτηση βουλευτή του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, σύμφωνα με τον οποίο οι καλλιτέχνες «αντιμετωπίζονται ως παράπλευρες απώλειες στην εμμονή της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση». Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι η Ε.Ε. προσφέρθηκε να εξαιρέσει τους Βρετανούς καλλιτέχνες από την απαίτηση για βίζα και από τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ε.Ε., ώστε να μπορούν να περιοδεύουν χωρίς εμπόδια. Οι ίδιες εξαιρέσεις προβλέπονταν για αθλητές και δημοσιογράφους σε επαγγελματικά ταξίδια. Οι εξαιρέσεις θα ίσχυαν και αντιστρόφως, για τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφους κ.τ.λ. που βρίσκονται για μικρό χρονικό διάστημα στη Βρετανία. «Αυτές οι προτάσεις θα καθιέρωναν σύντομη παραμονή στη Βρετανία για όλους τους κατοίκους της Ε.Ε. και αυτό δεν συμβαδίζει με τη δέσμευσή μας να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας», είπε η υπουργός. 

Η Βρετανία προχώρησε σε αντιπροτάσεις, οι οποίες, όπως είπε η κ. Ντάινεϊτζ, «βασίζονται στα πραγματικά αιτήματα της μουσικής βιομηχανίας». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ινστιτούτου «UK in a Changing Europe» Αναντ Μένον, η διαμάχη δεν προβλέπεται να επιλυθεί σύντομα. Ο Μένον υποστηρίζει ότι πολιτικά, για τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον, προέχει να καθιερώσει στη συνείδηση των Βρετανών τη συμφωνία με την Ε.Ε. ως επιτυχία. Μια επιστροφή, τόσο γρήγορα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα υπονόμευε αυτόν τον στόχο. Παράλληλα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν το Brexit ως ευκαιρία να αποκτήσει η δική τους βιομηχανία, σε διάφορους κλάδους, μερίδια αγοράς που κατείχε ώς τώρα η Βρετανία. «Πάντα υπάρχει η ευελιξία να γίνει πιο λεπτομερής η συμφωνία», είπε ο Μένον. «Απλά έχω πάρα πολλές αμφιβολίες για το αν κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα, γιατί βλέπω απροθυμία και από τις δύο πλευρές». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή