Εγκρίθηκε το δικαίωμα στην «αποσύνδεση»

Εγκρίθηκε το δικαίωμα στην «αποσύνδεση»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Υπέρ του δικαιώματος των εργαζομένων στην «αποσύνδεση» ψήφισαν χθες οι ευρωβουλευτές με ψήφους 472 υπέρ, ενώ για την έγκρισή του ήταν απαραίτητες 357 θετικές ψήφοι. Το νομοσχέδιο θα θεσπίσει το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να μη δέχεται οχλήσεις μετά το πέρας της εργάσιμης ημέρας. Οι πολίτες θα μπορούν έτσι να αρνούνται να απαντούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές κλήσεις ή άλλα μηνύματα, όταν έχουν σχολάσει ή όταν βρίσκονται σε διακοπές.

Το ερώτημα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς η πανδημία έχει υποχρεώσει εκατομμύρια Ευρωπαίους εργαζομένους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα τηλεργασίας, με τα όρια μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής να τείνουν προς την εξαφάνιση, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νίκολας Σμιτ.

Στο Βέλγιο, η νομοθεσία επιτρέπει από το 2018 στους εργαζομένους να αιτούνται από τον εργοδότη την αποσύνδεσή τους εκτός του ωραρίου απασχόλησης. Η πρόταση νόμου των ευρωβουλευτών προχωράει όμως πιο μακριά, περιλαμβάνοντας σε αυτήν τους απασχολουμένους σε εταιρείες παράδοσης έτοιμου φαγητού, όπως οι Deliveroo και UberEats.

Ερευνες έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι νιώθουν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, για να είναι διαθέσιμοι κάθε στιγμή του 24ώρου. Σύμφωνα με το ίδρυμα Eurofound, περισσότεροι από 30% των εργαζομένων στην Ε.Ε. αξιοποιούν τη δυνατότητα τηλεργασίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Πριν από την υγειονομική κρίση, το ποσοστό αυτό ήταν της τάξης του 5%. Περισσότεροι από τους μισούς σε Βέλγιο, Δανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία εργάζονται από το σπίτι, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνάει το 60% στη Φινλανδία.

«Η κουλτούρα της διαρκούς δια-θεσιμότητας και οι αυξανόμενες απαιτήσεις των εργοδοτών επηρεάζουν αρνητικά την ισορροπία μεταξύ ωραρίου εργασίας και ιδιωτικού χρόνου, επιβαρύνοντας την ψυχική υγεία των εργαζομένων», αναφέρει το ίδρυμα Eurofound.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή