Η νεαρή ποιήτρια και τα γάντια του Μπέρνι

Η νεαρή ποιήτρια και τα γάντια του Μπέρνι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφόσον πρόεδρος ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν, γιατί το Ιντερνετ πλημμύρισε με εικόνες του Μπέρνι Σάντερς; Και ποια ήταν η 22χρονη μαύρη ποιήτρια που συνεπήρε το ακροατήριο με το πάθος των στίχων της; Τέλος, ποια κορυφαία υπουργός κρυβόταν πίσω από μάσκα, κουκούλα, χοντρό μπουφάν και κουβέρτα; Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ ήταν 5 βαθμοί Κελσίου, ενώ οι ψυχροί άνεμοι επέτειναν την αίσθηση του κρύου. Παρ’ όλα αυτά, η 22χρονη Αμάντα Γκόρμαν απήγγειλε με θέρμη το ποίημα «Ο λόφος που ανεβαίνουμε», μία πότε ρομαντική και πότε σκληρή απεικόνιση της αμερικανικής πραγματικότητας. «Οταν σημάνει η ώρα, ρωτάμε/ πού μπορούμε να δούμε το φως/ δεν τελειώνει ποτέ αυτή η σκιά;/ η απώλεια που σέρνουμε/ μια θάλασσα που πρέπει να περάσουμε/ κι όμως η αυγή είναι δική μας πριν καταλάβουμε/ κάπως καταφέραμε, κάπως είδαμε ένα έθνος/ όχι τσακισμένο/ απλά ημιτελές». 

Οι τελευταίοι στίχοι γράφτηκαν μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο και αναφέρονται σε αυτά. «Είδαμε μια δύναμη που μπορούσε να διαλύσει το έθνος, αντί να το μοιραστούμε, που θα κατέστρεφε τη χώρα, καθυστερώντας τη δημοκρατία. Η προσπάθεια σχεδόν πέτυχε. Μπορεί η δημοκρατία κατά καιρούς να καθυστερεί, ποτέ όμως δεν ηττάται οριστικά».

Λόγω κορωνοϊού, οι επίσημοι κάθονταν σε αποστάσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο γερουσιαστής από το Βερμόντ και νέος πρόεδρος της ισχυρής επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, Μπέρνι Σάντερς, να βρεθεί μόνος του σε μία καρέκλα, χωρίς άλλες καρέκλες ή ανθρώπους, δεξιά και αριστερά του. Ο Σάντερς καθόταν με σταυρωμένα πόδια και χέρια, ενώ την προσοχή τράβηξε το απλό μπουφάν του και κυρίως τα χοντρά μάλλινα ζακάρ γάντια του, που αψηφούσαν τον άρρητο ενδυματολογικό κώδικα της περίστασης.

Η νεαρή ποιήτρια και τα γάντια του Μπέρνι-1
Φωτ. REUTERS/Jonathan Ernst

Grumpy chic (γκρινιάρικη κομψότητα) αποκάλεσαν το ενδιαφέρον στυλιστικά λουκ του οι σχολιαστές. Τα γάντια αυτά τα είχε πλέξει μια δασκάλα από την πολιτεία του και του τα είχε χαρίσει όταν εκείνος έχασε τη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016. «Στο Βερμόντ ξέρουμε από κρύο και δεν μας ενδιαφέρει και πολύ η εμφάνιση», είπε ο Σάντερς, βλέποντας τη φωτογραφία του να κυκλοφορεί στο Ιντερνετ και να γίνεται φωτομοντάζ, μεταφέροντας τον ίδιο και την καρέκλα του στα πιο απίθανα σημεία. 

Η νεαρή ποιήτρια και τα γάντια του Μπέρνι-2

Αντιθέτως, πολλοί λιγότεροι σχολίασαν την αμφίεση της νέας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν – πιθανώς επειδή δεν τη γνώρισαν, κάτω από την κουβέρτα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή