ΡΩΣΙΑ

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι – Δεκάδες συλλήψεις από την αστυνομία

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι – Δεκάδες συλλήψεις από την αστυνομία

Τουλάχιστον 10.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Μόσχας για να διαδηλώσουν υπέρ του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη εκ νέου κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η αστυνομία της Μόσχας προχώρησε σε συλλήψεις ανθρώπων που έφταναν στην πλατεία Πούσκιν, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, πριν από τη διαδήλωση. Μια ώρα πριν από την διαδήλωση, η οποία προβλεπόταν να ξεκινήσει στις 14:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος), αστυνομικοί από την υπηρεσία αντιμετώπισης ταραχών, που έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο αριθμό, συνελάμβαναν έναν έναν τους ανθρώπους που υποψιάζονταν ότι ήθελαν να συμμετάσχουν στην διαδήλωση και τους έβαζαν σε κλούβες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Η διαδήλωση οργανώθηκε ζητώντας την αποφυλάκιση του αναφερόμενου πολιτικού της αντιπολίτευσης, όπως ανέφερε ένας μάρτυρας του Reuters.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο είναι παράνομες, ενώ οι ρωσικές αρχές έχουν προφυλακίσει περισσότερους από 350 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και η Λιούμποβ Σομπόλ, μία στενή σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι δυνάμεις της τάξης της ρωσικής πρωτεύουσας είχαν προειδοποιήσει ότι θα διαλύσουν χωρίς καθυστέρηση οποιαδήποτε παράνομη συγκέντρωση.

Στη Μόσχα έγιναν τουλάχιστον 20 συλλήψεις, ενώ αλλού στη Ρωσία, τουλάχιστον 200 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίες διαλύθηκαν βίαια από τις αρχές.

Η ρωσική αστυνομία είχε ήδη συλλάβει αυτήν την εβδομάδα, ενόψει των κινητοποιήσεων υπέρ του Ναβάλνι κορυφαίους συμμάχους του, δύο από τους οποίους καταδικάστηκαν χθες Παρασκευή σε μικρές ποινές φυλάκισης.

Σύμφωνα με τη σελίδα downdetector.ru, που παρακολουθεί τις εξελίξεις, διακοπές λειτουργίας έγιναν σήμερα στα δίκτυα παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ στη Ρωσία, καθώς η αστυνομία έλαβε σκληρά μέτρα για τους διαδηλωτές που στρέφονται κατά του Κρεμλίνου.

Οι ρωσικές αρχές, μερικές φορές, προκαλούν παρεμβολές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να γίνεται πιο δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών, αλλά και η προσπάθεια ανάρτησης βίντεο στο διαδίκτυο.

Ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση ως τουλάχιστον τις 15 Φεβρουαρίου, συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου παρέμεινε για 5 μήνες ενώ βρισκόταν σε ανάρρωση έπειτα από την φερόμενη δηλητηρίασή του για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο.

Μετά την φυλάκισή του ο Ναβάλνι απηύθυνε αίτημα στους Ρώσους να διαδηλώσουν σε έκφραση της υποστήριξής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP