Οι προνομιούχοι του εμβολιασμού

Οι προνομιούχοι του εμβολιασμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν θα έπρεπε, θεωρητικά, να είναι το «μεγάλο έπαθλο». Μια προγραμματισμένη και ορθώς δομημένη εμβολιαστική εκστρατεία όφειλε να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στους υγειονομικούς και τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας.

Αντιθέτως, η καθυστέρηση και η ευκαιριακή διάθεση των ούτως ή άλλως περιορισμένων εμβολιαστικών δόσεων ενδέχεται να δημιουργήσει μια νέα, προσωρινή τάξη προνομιούχων, που περιλαμβάνει άτομα από κάθε τομέα επαγγελματικής δραστηριότητας, από Ινδονήσιους «influencers» και διασημότητες μέχρι δημοσιογράφους, που είτε λόγω εργασίας είτε λόγω τύχης κατάφεραν να εμβολιαστούν.

Η εταιρεία πολυτελών ταξιδιών Knightsbridge Circle του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πωλεί έναντι 11.260 ευρώ το άτομο τη δυνατότητα εμβολιασμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους άνω των 65 ετών, καθώς και σε οποιονδήποτε μπορεί να πιστοποιήσει ότι έχει υποκείμενα νοσήματα. Το κόστος αυτό, όμως, καλύπτει μόνο το εμβόλιο και τα παρελκόμενα έξοδα. Για τις ταξιδιωτικές δαπάνες και τη διαμονή ο ενδιαφερόμενος καλείται να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη. 

Για όσους αδράξουν την ευκαιρία, το κέφι ξεκινά μετά τον εμβολιασμό. Ηδη, πολλοί προγραμματίζουν πολυτελείς διακοπές, με τα αφρικανικά σαφάρι να αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή. Ασφαλώς, πριν συμβεί αυτό, θα πρέπει να παραμείνουν στα ΗΑΕ για να κάνουν και τη δεύτερη δόση. Καθώς πολλές από τις πιο κοσμικές εκδηλώσεις παγκοσμίως, όπως οι ιπποδρομίες του Ασκοτ, το Γκραν Πρι του Μονακό και το τουρνουά τένις του Γουίμπλετον, είναι ακόμα αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν, μεγάλο μέρος των προνομιούχων του εμβολίου θα πάρουν τον δρόμο τους νωρίτερα από ό,τι συνήθως για τη Μεσόγειο και τα πολυτελή θέρετρά της: Σεν Τροπέ, Μύκονος, Ιμπιζα και Αλικαρνασσός (Μποντρούμ) θα έχουν την τιμητική τους.

Η «επέλαση των εμβολιασμένων» σημαίνει ότι ο τομέας της φιλοξενίας σε όλα αυτά τα κράτη θα προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις εργαζομένων, οι οποίοι επίσης θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Ετσι, το εμβόλιο, από υγειονομική αναγκαιότητα θα εξελιχθεί σε προαπαιτούμενο για την αγορά εργασίας.

Ο εμβολιασμός, άλλωστε, θεωρείται πλεονέκτημα όχι μόνο για την αγορά εργασίας, αλλά και στις διαδικτυακές εφαρμογές εύρεσης συντρόφου. Ενδεικτικά, σε μία από αυτές, την OkCupid, όσοι ανακοινώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί γίνονται διπλάσια δημοφιλείς συγκριτικά με εκείνους που παραδέχονται ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εμβολιαστούν.

Οσο ευχάριστη και αν είναι η έλευση των εμβολίων όσοι για οποιονδήποτε λόγο έχουν την τύχη να εμβολιαστούν πρώτοι οφείλουν να αποφεύγουν την άφρονα συμπεριφορά και να αυτοπεριοριστούν μέχρι να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ανοσία έναντι του κορωνοϊού και την αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Μόνο έτσι θα αποτραπούν τα χειρότερα σενάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή