ΗΠΑ

Στο πλευρό Τραμπ ενόψει της δίκης

Στο πλευρό Τραμπ ενόψει της δίκης

Μόλις πέντε Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς συμφωνώντας στην παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία, στοιχείο που δείχνει ότι οι πιθανότητες να καταδικαστεί ο τέως πρόεδρος για «υποκίνηση σε ανταρσία» είναι ελάχιστες. Ακόμη και Ρεπουμπλικανοί που είχαν δηλώσει ότι υιοθετούν την κατηγορία, όπως ο Μιτς Μακόνελ, καταψήφισαν την παραπομπή του Τραμπ, με το επιχείρημα ότι ο τέως πρόεδρος δεν κατέχει πλέον δημόσιο αξίωμα.

Η δίκη ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία. Προϊόντος του χρόνου, οι αρχικά έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών για τη στάση του Τραμπ στα πρωτοφανή έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο ξεθυμαίνουν. Οι γερουσιαστές του κόμματος ταλαντεύονται ανάμεσα στους μεγάλους οικονομικούς χρηματοδότες τους, που πνέουν μένεα κατά του Τραμπ, και στην εκλογική βάση του κόμματος, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να παραμένει πιστή σε αυτόν. Μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο δίκη του Τραμπ θα προκαλέσει κάποια προβλήματα στην προώθηση της νομοθετικής του ατζέντας, αλλά υπερασπίστηκε την ανάγκη διεξαγωγής της, υποστηρίζοντας ότι «οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες αν δεν διεξαχθεί».

Πάντως, η αποχώρηση του 45ου προέδρου από τον Λευκό Οίκο φαίνεται ότι δυσκολεύει τη συγκρότηση ενός νομικού επιτελείου πρώτης γραμμής για την υπεράσπισή του. Στην περυσινή δίκη του για την ουκρανική υπόθεση, ο Τραμπ είχε στο πλευρό του ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του νομικού κόσμου, όπως τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πατ Σιπολόνε, τον Κεν Σταρ, ο οποίος είχε αναλάβει το ανακριτικό έργο στην παραπομπή του προέδρου Μπιλ Κλίντον, και τον Αλαν Ντέρσοβιτς, ειδικό του συνταγματικού δικαίου, που υπερασπίστηκε τον άσο του αμερικανικού φούτμπολ Ο. Τζ. Σίμπσον στην πολύκροτη δίκη του. Αυτή τη φορά, επικεφαλής των δικηγόρων του Τραμπ θα είναι ο Μπατς Μπάουερς, ένας νομικός που έχει καλή φήμη στους συντηρητικούς κύκλους της Νότιας Καρολίνας, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί σε πολιτικές υποθέσεις πανεθνικής κλίμακας.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, υποχώρησε στη βασική του αξίωση έναντι των Δημοκρατικών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συγκρότηση των επιτροπών που θα επισφραγίσουν τον έλεγχο του σώματος από τους Δημοκρατικούς. Ο Μακόνελ απαιτούσε να δεσμευθούν οι Δημοκρατικοί ότι δεν θα καταργήσουν τη διαδικασία του «φιλιμπάστερ», βάσει της οποίας η μειοψηφία μπορεί να σαμποτάρει την προώθηση νομοσχεδίων της πλειοψηφίας, επιβάλλοντας συμβιβαστικές λύσεις. Η αρχαϊκή αυτή παράδοση δίνει τη δυνατότητα στους εκπροσώπους της μειοψηφίας να μιλούν όση ώρα θέλουν, ακόμη και για ημέρες ολόκληρες ο καθένας, ώστε να μην οδηγείται ποτέ σε ψηφοφορία η επίμαχη πρόταση. Η αντίπαλη παράταξη μπορεί να σπάσει το φιλιμπάστερ μόνο με αυξημένη πλειοψηφία 60 γερουσιαστών σε σύνολο 100, κάτι που προϋποθέτει διακομματική συναίνεση. Μετά την προσωρινή υποχώρηση του Μακόνελ, το ενδεχόμενο να ανατρέψουν οι Δημοκρατικοί αυτό το κατάλοιπο του 19ου αιώνα, η καταχρηστική χρήση του οποίου γίνεται τροχοπέδη στην προώθηση του νομοθετικού έργου, παραμένει ανοιχτό.

Σε άλλες ειδήσεις, χθες η Γερουσία επιβεβαίωσε τον διορισμό του Αντονι Μπλίνκεν στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την επιβεβαίωση του διορισμού της Τζάνετ Γέλεν στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών.