Εμβόλια κατευθείαν από τα βρετανικά εργοστάσια απαιτεί η Ε.Ε.

Εμβόλια κατευθείαν από τα βρετανικά εργοστάσια απαιτεί η Ε.Ε.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Astra Zeneca.

Το απόγευμα της Τετάρτης η αρμόδια επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απάντησε στον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανοσουηδικής εταιρίας χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια στην Ε.Ε βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη». 

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca. 

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ακόμη ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία ”βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Επιπλέον αξιωματούχος της Ε.Ε σε δηλώσεις του που μετέδωσαν οι Financial Times ανέφερε: «Στο συμβόλαιο, από τα τέσσερα εργοστάσια, δύο βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία θα πρέπει να μας βοηθήσουν να λάβουμε τις δόσεις που χρειαζόμαστε». 

Δεύτερος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εκ μέρους της AstraZeneca «απαράδεκτες», λέγοντας ότι η εταιρία ουσιαστικά δεσμεύεται πλέον να παραδώσει μόνο το ένα τέταρτο των ποσοτήτων που ανέμενε η Ε.Ε στους πρώτους τρεις μήνες του 2021. 

Αναψε φωτιές η συνέντευξη Σοριότ

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας», αλλά η εταιρία του δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η αργοπορημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα. 

Πιο αναλυτικά, στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Repubblica δήλωσε: 

«Το συμβόλαιο με την Ε.Ε είναι ξεκάθαρο: Η δέσμευσή μας, σας το μεταφέρω επί λέξει είναι ‘να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε’ (‘our best effort”). Και συντάχθηκε έτσι επειδή η AstraZeneca και ο συνεργάτης της, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχαν ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την βρετανική κυβέρνηση για 100 εκατ. δόσεις, ενώ η συμφωνία με την Ε.Ε, υπεγράφη τρεις μήνες αργότερα (…) Είπαμε ‘ok’, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αλλά δεν μπορούμε να δεσμευτούμε με συμβόλαιο γιατί είμαστε τρεις μήνες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ο κ. Σοριότ και πρόσθεσε:

«Το deal με τη Βρετανία διευκολύνθηκε από τις συνομιλίες μεταξύ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανικής κυβέρνησης οι οποίες ξεκίνησαν πολύ νωρίς, και επέτρεψαν να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να καθοριστούν πολύ νωρίς οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας εμπόδια μίας περίπλοκης διαδικασίας προτού το εμβόλιο εγκριθεί».

«Η συμφωνία με την ΕΕ ακολούθησε και αυτό σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες πήγαν τρεις μήνες πίσω. Η εταιρία έπρεπε να εκπαιδεύσει συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη ως προς την Παρασκευή του εμβολίου. Κάποιοι είναι καινούριοι σε αυτή τη διαδικασία: δεν ξέρουν πως να φτιάχνουν το εμβόλιο, και δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο άλλοι», εξήγησε.

«Για αυτό το λόγο η πιο αποδοτική βρετανική εργοστασιακή δομή αποδίδει τρεις φορές περισσότερες δόσεις σε σχέση με άλλα λιγότερο αποδοτικά εργοστάσια αλλού. Kαι τα εργοστάσια με τις μικρότερες αποδόσεις είναι αυτά που χορηγούν την ΕΕ. Δυστυχώς, είναι πραγματικά ΄ατυχία’. Δεν υπάρχει τίποτε μυστήριο σε αυτό», κατέληξε.

Στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας, η ΕΕ ζήτησε τη δημοσιοποίηση του συμβολαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή