Ρωσία: Πληθαίνουν οι έρευνες κατά του Ναβάλνι

Ρωσία: Πληθαίνουν οι έρευνες κατά του Ναβάλνι

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική αστυνομία πληθαίνει τις έρευνες κατά του Αλεξέι Ναβάλνι και των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, κατήγγειλε η ομάδα του σήμερα, λίγες ημέρες πριν από τις νέες συγκεντρώσεις που οργανώνονται κατά της ρωσικής εξουσίας,

«Δεν αφήνουν τον δικηγόρο μου να έρθει, έσπασαν την πόρτα μου», φώναξε από το παράθυρο στους δημοσιογράφους η σύζυγος του Ναβάλνι Γιούλια, την ώρα που το διαμέρισμά της στην Μόσχα δεχόταν έφοδο από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Έρευνα διεξάγεται επίσης στα γραφεία της οργάνωσης, ανακοίνωσε στο Twitter η Λιουμπόφ Σόμπολ, συνεργάτις του Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με τον Ιβάν Ζντάνοφ, διευθυντή της οργάνωσης του Ναβάλνι, του Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς, αστυνομική έρευνα διεξάγεται και στο διαμέρισμα του αδελφού του Ναβάλνι.

Οι αστυνομικές έφοδοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών για παραβίαση των «υγειονομικών κανόνων» που βρίσκονται σε ισχύ εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

«Διαπιστώθηκε ότι οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες στις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις δημιούργησαν απειλή για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από τις έρευνες, τονίζοντας ότι «μολυσμένα άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στην Μόσχα».

Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιβάλουν κυρώσεις κατά των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης για «υποκίνηση» ανηλίκων για συμμετοχή σε διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Τα Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, VKontakte, Odnoklassniki, καθώς και το YouTube θα καταδικασθούν σε καταβολή προστίμου για μη τήρηση των απαιτήσεων για την αποφυγή της δημοσίευσης εκκλήσεων προς ανηλίκους για να συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες συγκεντρώσεις στις 23 Ιανουαρίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής εποπτικής αρχής Roskomnadzor. και της διαφθοράς, ανακοίνωσαν νέες συγκεντρώσεις για την Κυριακή.

Οι έρευνες που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις του Σαββάτου πολλαπλασιάζονται την ώρα που οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, υπ΄αριθμόν 1 πολέμιου του Κρεμλίνου.

Έτσι, η Ρωσική Επιτροπή Ερευνών ανακοίνωσε σήμερα περί τις είκοσι έρευνες για τις διαδηλώσεις, κυρίως για υποκίνηση ταραχών, χουλιγκανισμό, βία κατά των αστυνομικών ή υποκίνηση ανηλίκων για συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η υπόθεση Ναβάλνι ίσως υπονομεύσει την περαιτέρω συνεργασία με την Ε.Ε.

Τονίζεται παράλληλα ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η υπόθεση με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ενδέχεται να υπονομεύσει το ενδεχόμενο της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχε απευθύνει έκκληση για περισσότερο διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι το 2020 θα μείνει ως η χρονιά που σημειώθηκε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε., ενώ η Ε.Ε. συνέχισε την πολιτική των κυρώσεων «επιβάλλοντας σε Ρώσους και επιχειρήσεις παράνομους περιορισμούς». «Επενέβαιναν στις εσωτερικές υποθέσεις της συμμάχου μας Λευκορωσίας. Απόγειο μη φιλικών ενεργειών υπήρξαν οι ενέργειες σε σχέση με την λεγόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, γεγονός που έθεσε σε αμφισβήτηση την ίδια την δυνατότητα συνέχισης της περαιτέρω συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ρωσία, οικοδομώντας τις σχέσεις της με την Ε.Ε., δεν προτίθεται «να κρατήσει αρνητική στάση απέναντι σε όσους εθίγησαν (από την υπόθεση Ναβάλνι) και να διακόψει τους διαύλους διαλόγου που έχουν απομείνει»

«Συνειδητοποιούμε πλήρως ότι απαιτείται αντικειμενικά μια υπομονετική δουλειά που έχει στόχο την οικοδόμηση συνεργασίας σε ισότιμη και αμοιβαία βάση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όποτε, εννοείται, εκείνη θεωρήσει ότι είναι έτοιμη για αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή