Τζόνσον: «Όχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Τζόνσον: «Όχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι οι Σκωτσέζοι εθνικιστές θα πρέπει να σταματήσουν να μιλούν ατέρμονα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι εκείνο που διεξήχθη το 2014 ήταν ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά σε διάστημα μιας γενιάς.

«Δεν θεωρώ ότι το σωστό είναι να συζητάμε ατέρμονα για άλλο ένα δημοψήφισμα, όταν νομίζω ότι αυτό που θέλουν ιδιαίτερα οι κάτοικοι αυτής της χώρας και της Σκωτίας είναι να καταπολεμήσουμε αυτήν την πανδημία», είπε ο Τζόνσον, ο οποίος επισκέπτεται τη Σκωτία.

«Δεν βλέπω ποιο είναι το όφελος του να χαθούμε σε μια άσκοπη συνταγματική διαμάχη όταν, στο κάτω-κάτω, έγινε ένα δημοψήφισμα στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν», πρόσθεσε.

«Οι ίδιοι άνθρωποι που (….) μιλούν διαρκώς για ένα δεύτερο δημοψήφισμα είπαν πριν από μερικά χρόνια, μόλις το 2014, ότι αυτό ήταν ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά ανά γενιά. Τείνω να συμφωνήσω με αυτά που είπαν την τελευταία φορά», κατέληξε.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος της θητείας του επόμενου τοπικού κοινοβουλίου, η οποία αρχίζει φέτος.

«Το δημοψήφισμα για μια σειρά από λόγους θα πρέπει να διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος της θητείας του επόμενου κοινοβουλίου», δήλωσε η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Υπενθυμίζεται πως το 55% των Σκωτσέζων ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τη Βρετανία έναντι ποσοστού 45% που ψήφισε υπέρ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2014, αλλά το Brexit και ο χειρισμός από τη βρετανική κυβέρνηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχουν ενισχύσει το ποσοστό των πολιτών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή