Ο (νέος) Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν

Ο (νέος) Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της 20ης Ιανουαρίου και λίγες ώρες πριν ο Τζο Μπάιντεν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ μια διαφανής ασπίδα από πλεξιγκλάς τοποθετήθηκε στο γραφείο του φρουρού στην είσοδο της Δυτικής Πτέρυγας.

Ήταν ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο σημάδι ότι τα πράγματα αλλάζουν: Οι κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό που απουσίαζαν κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ θα αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας στον Λευκό Οίκο υπό τη διοίκηση Μπάιντεν.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας έως τη νέα προσέγγιση για την πληροφόρηση του κοινού, σηματοδοτείται μια απότομη αλλαγή σε ένα πιο «νορμάλ» πρωτόκολλο.

«Έτσι φαίνεται η κανονικότητα», δήλωσε ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για τη διοίκηση του Μπάιντεν. «Είναι σίγουρα αλήθεια ότι εάν ένας πρόεδρος δεν μπορεί να διαχειριστεί τον Λευκό Οίκο, δεν μπορεί να διαχειριστεί τίποτα».

Η χαοτική κυβερνητική στρατηγική του Λευκού Οίκου αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από πειθαρχία και απογοήτευση των δημοσιογράφων για πιθανές  διαρροές.

Συνήθως οι νέοι πρόεδροι επωφελούνται στην αρχή (τον μήνα του μέλιτος), με τις πρώτες έρευνες να κάνουν λόγο για «θετική ψήφο» των Αμερικανών κατά τις πρώτες μέρες του Μπάιντεν (το 56% των ψηφοφόρων ενέκρινε την απόδοσή του). Αλλά η δημοτικότητα μπορεί να είναι φευγαλέα.

Οι αλλαγές που έφερε ο Μπάιντεν

Οι αλλαγές στον Λευκό Οίκο είναι μυριάδες, από το απλό έως το πιο σημαντικό. Τα σκυλιά επέστρεψαν στον κήπο και οι τακτικές ενημερώσεις των δημοσιογράφων επανήλθαν.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έκανε την ενότητα και την ευγένεια τα κύρια μηνύματά του. «Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αξιοπρέπεια και σεβασμό», δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, την ώρα που ο προκάτοχός του κυριαρχούσε πραγματοποιόντας σε μεγάλο βαθμό ένα ατομικό σόου.

Mάσκες και άλλα…

Η προσέγγιση του Μπάιντεν για την πανδημία, η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 430.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια από τις πιο έντονες αλλαγές.

Ο Τραμπ δεν φορούσε συνήθως μάσκα και οι περισσότεροι αξιωματούχοι έκαναν το ίδιο όταν ήταν γύρω του, με τον ιό να μολύνει πολλά μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου, αλλά και τον ίδιο και τον ίδιο τον τέως πλανητάρχη.

Την ίδια ώρα ο νέος πρόεδρος έχει απαιτήσει από τους υπαλλήλους να υπογράψουν αυστηρές δεσμεύσεις δεοντολογίας που περιλαμβάνουν απαγόρευση αποδοχής δώρων.

Έχει επίσης επιδείξει διαφορετικότητα. Μεγάλο παράδειγμα η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις – η πρώτη γυναίκα και αφροαμερικανή που κατέχει το ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή