ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αυστηρότεροι περιορισμοί και στη Γερμανία

Αυστηρότεροι περιορισμοί και στη Γερμανία

Aποχαιρετισμό στις αυτοσχέδιες υφασμάτινες μάσκες και καλωσόρισμα της χρήσης ενισχυμένων ιατρικών μασκών συνιστούν Αμερικανοί ειδικοί, εξαιτίας των υπερμεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Κάποιες από τις λύσεις που προτείνουν για επιπλέον προστασία είναι η χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας ή μιας υφασμάτινης επάνω από τη χειρουργική, πρακτική με την οποία συμφωνεί και ο λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι. Πολλοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι μεγαλύτερη εγγύηση για την υγεία μας αποτελεί η χρήση μασκών υψηλής ασφαλείας, των λεγομένων N95. Επί του παρόντος, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC), πάντως, δεν έχει αναβαθμίσει τις συστάσεις του και επιμένει στη χρήση «υφασμάτων διπλής διαστρωμάτωσης».

Η ενίσχυση των μέτρων προσωπικής προστασίας είναι επιτακτική. O περιφερειακός επικεφαλής για την Ευρώπη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δρ Χανς Κλούγκε, μάλιστα, δήλωσε χθες ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας στην ήπειρο παραμένει υπερβολικά υψηλός και βρίσκεται «εκτός πραγματικότητας» οποιαδήποτε συζήτηση χαλάρωσης των μέτρων. 

Η Πορτογαλία, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, βρίσκεται στην πιο «εφιαλτική φάση» της πανδημίας και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων εξετάζεται από τη Δανία, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους. Στη δίνη των εμβολιαστικών ελλείψεων βρίσκεται και η Γερμανία. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε χθες ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, δήλωσε ότι το Βερολίνο μελετά την επιβολή περιορισμών στην είσοδο επισκεπτών από Βρετανία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Νότια Αφρική, όπου τα μεταλλαγμένα στελέχη έχουν μεγάλη διασπορά. Στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, επισήμανε την αναγκαιότητα επιβολής νέων, αυστηρότερων μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί μια «πανδημία εντός της πανδημίας», εξαιτίας των υπερ-μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών.

Tην ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από Google, Facebook, Twitter και Microsoft να ενισχύσουν την προσπάθεια περιορισμού της παραπληροφόρησης για την COVID-19 επί τουλάχιστον έξι ακόμη μήνες και να την ενημερώσουν για τις ενέργειές τους. Τέλος, χθες ξεκίνησε το επιστημονικό κλιμάκιο του ΠΟΥ την έρευνά του στο πρώτο επίκεντρο της πανδημίας, τη Γουχάν της Κίνας, ώστε να διαπιστωθεί  η προέλευση του ιού.