Ισόβια στον ακροδεξιό δολοφόνο του Λίμπκε

Ισόβια στον ακροδεξιό δολοφόνο του Λίμπκε

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΣΕΛ. Ισοβια κάθειρξη χωρίς αναστολή επιβλήθηκε χθες στον 47χρονο Στέφαν Ερνστ, ο οποίος το 2019 δολοφόνησε τον τοπικό αξιωματούχο της πόλης Κάσελ, Βάλτερ Λίμπκε, υποκινούμενος από ρατσιστικό μίσος. Ο Λίμπκε κάπνιζε στη βεράντα του σπιτιού του το βράδυ της 1ης Ιουνίου 2019, όταν ο Ερνστ τον μαχαίρωσε. Το «έγκλημα» του Λίμπκε στα μάτια του 47χρονου; Οτι αναζητούσε στέγη για τους πρόσφυγες που είχαν φθάσει στην πόλη του. 

«Από τη στιγμή που εμπλέκεται πολιτικός, όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να είναι σαφές ότι δεν θα αγνοήσουν και άλλοι το κρατικό μονοπώλιο στη χρήση βίας», σημείωσε ο εισαγγελέας Ντίτερ Κίλμερ. Η ποινή που επεβλήθη στον ακροδεξιό τρομοκράτη ήταν αυτή που είχε ζητήσει ο εισαγγελέας. 

Στη διάρκεια της δίκης, οι συνήγοροι του Ερνστ είχαν υποδείξει ως εγκέφαλο της δολοφονίας άλλον κατηγορούμενο, ο οποίος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για συνέργεια στη δολοφονία, αλλά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή για παραβίαση του νόμου περί οπλοκατοχής.

Η δολοφονία του Λίμπκε έδειξε πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η ρητορική του μίσους που διακινείται από το κόμμα AfD. Τα παραρτήματα του κόμματος σε δύο ανατολικογερμανικά κρατίδια παρακολουθούνται από την υπηρεσία προστασίας του συντάγματος, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί αν το μέτρο αυτό θα ισχύσει για το κόμμα συνολικά. Η δημοτικότητα του κόμματος φθίνει και από πολιτικής σκοπιάς τίθεται το ερώτημα αν η σαρωτική παρακολούθησή του θα επιτρέψει στα στελέχη του να κλέψουν ξανά τα φώτα της δημοσιότητας παριστάνοντας τα θύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή