Πολωνία: Σε ισχύ η απαγόρευση αμβλώσεων

Πολωνία: Σε ισχύ η απαγόρευση αμβλώσεων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σε θέση μάχης βρίσκεται το φεμινιστικό κίνημα στην Πολωνία μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τίθεται σε ισχύ η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις στη χώρα. 

Η απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στην πολωνική «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». «Το Συνταγματικό Δικαστήριο παρουσίασε μια γραπτή αιτιολόγηση της απόφασης για την προστασία της ζωής. Σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις, η απόφαση θα δημοσιευθεί σήμερα στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”», ανέφερε στο Twitter το κυβερνητικό κέντρο πληροφοριών. 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά τη μεταρρύθμισή του από το συντηρητικό, καθολικό κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και συμμορφούμενο προς τις επιθυμίες του, έθεσε παράνομη τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι δεν είναι συμβατή με το σύνταγμα, σε απόφασή του στις 22 Οκτωβρίου. 

Με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου απαγορεύονται ουσιαστικά όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομειξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, άνευ προηγουμένου για την Πολωνία, μπροστά από την έδρα του δικαστηρίου στη Βαρσοβία, καθώς και σε αρκετές πόλεις της χώρας. 

«Καλούμε όλους να βγουν στους δρόμους (…) Εκφράστε τον θυμό σας όπως κρίνετε σκόπιμο», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η Μάρτα Λέμπαρτ, εκπρόσωπος του βασικού κινήματος πίσω από τις διαδηλώσεις. «Ολόκληρη η Πολωνία κινητοποιείται, όχι μόνο η Βαρσοβία, είμαστε έτοιμοι! Οταν μιλάμε για την κόλαση των γυναικών, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για την κόλαση της κυβέρνησης», προσέθεσε η Κλεμέντινα Σουσάνοου, μέλος του ίδιου κινήματος. 

Ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας, Ανταμ Νιτζίλσκι, δήλωσε πως οι αναμενόμενες διαδηλώσεις κατά της δικαστικής απόφασης που απαγορεύει τον τερματισμό της κύησης λόγω εμβρυϊκών ελαττωμάτων θα επιτείνουν τον κίνδυνο και για αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Χθες, η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τα μέσα Φεβρουαρίου. 

Η άμβλωση έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα από τότε που η PiS ανέλαβε την εξουσία, το 2015, η οποία υπόσχεται στους φτωχότερους, ηλικιωμένους και λιγότερο μορφωμένους Πολωνούς να επιστρέψουν σε μια παραδοσιακή κοινωνία με γενναιόδωρες πολιτικές πρόνοιας, σύμφωνα με το Reuters. 

Στην Πολωνία πραγματοποιούνται ετησίως λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις, ενώ σύμφωνα με πλήθος φεμινιστικών οργανώσεων έχουν υπολογιστεί γύρω στις 200.000 οι παράνομες αμβλώσεις ή όσες πραγματοποιούνται εκτός της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή