ΚΟΣΜΟΣ

Στο 66% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson

Στο 66% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson

Στο 66% ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η φαρμακευτική εταιρία, με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών επί 44.000 εθελοντών.

Tο εμβόλιο της J&J είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής, το οποίο απαιτεί μία δόση για την εξασφάλιση της ανοσίας έναντι της Covid-19.

Ωστόσο, από τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών προκύπτει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εμφανίζει αποκλίσεις ανά γεωγραφική περιοχή.

Έτσι, για παράδειγμα, ενώ στις ΗΠΑ η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 72%, στη Λατινική Αμερική υποχωρεί στο 66% και στη Νότια Αφρική στο 57%.

Στις δοκιμές της J&J, οι οποίες διεξήχθησαν σε οκτώ χώρες, το 44% των συμμετεχόντων ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 41% από την Κεντρική και Νότια Αμερική, και το 15% από τη Νότιο Αφρική. Περίπου ένα τρίτο από τους εθελοντές ήταν ηλικίας άνω των 60%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αγοράσουν 100 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της J&J αντί 1 δισ. ευρώ.

Στα πλάνα της J&J είναι η παράδοση ενός δισεκατομμυρίου δόσεων μέσα στο 2021 ενώ η παραγωγή του θα γίνει σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 4,7 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της J&J. 

H κατανομή των σκευασμάτων στην Ελλάδα βάσει του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού είναι η εξής:

  • Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
  • AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna: 1,8 εκατ. δόσεις
  • Curevac: 5,3 εκατ. δόσεις