Πληθαίνουν τα εμβόλια κατά της Covid-19

Πληθαίνουν τα εμβόλια κατά της Covid-19

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκώς ενισχύεται η ιατρική φαρέτρα έναντι του κορωνοϊού, καθώς αποδεικνύονται αποτελεσματικά δύο ακόμα εμβόλια. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου κατά της Covid-19, της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson (Jannsen), το οποίο έχει και το πλεονέκτημα ότι χορηγείται σε μία μόνο δόση. 

Η ανάλυση των στοιχείων υποδεικνύει ότι το νέο εμβόλιο υπήρξε κατά 72% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης στις ΗΠΑ, αλλά σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε τρεις ηπείρους η αποτελεσματικότητά του ήταν στο 66%, πιθανώς εξαιτίας των πολυάριθμων μεταλλάξεων του ιού. Το νέο εμβόλιο είναι παρόμοιο με αυτό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αλλά εισάγει την πρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού με τη βοήθεια ενός ιού του κοινού κρυολογήματος και όχι μέσω αδενοϊού χιμπατζή.

Ελπιδοφόρα υπήρξαν, επίσης, τα αποτελέσματα του εμβολίου της αμερικανικής Νοvavax, που εμφανίζεται ως εξαιρετικά αποτελεσματικό (90%) ακόμα και έναντι της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά λιγότερο αποτελεσματικό (60%) έναντι της νοτιοαφρικανικής. Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που ενέκρινε το εμβόλιο της Sinopharm.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε την Παρασκευή ότι το συμβόλαιο με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία θα υπογραφεί προσεχώς. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ουγγρική κυβέρνηση χαράσσει τον δικό της δρόμο όσον αφορά τους εμβολιασμούς, αφού πρόσφατα χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας και στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Σε μία άλλη εξέλιξη, την Παρασκευή τα ξημερώματα πέντε άτομα πέθαναν από φωτιά που ξέσπασε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, το Ινστιτούτο Μάτεϊ Μπαλς, όπου νοσηλεύονται και ασθενείς με κορωνοϊό. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού προκάλεσαν για τέταρτη ημέρα ταραχές στον Λίβανο, με τους εξαγριωμένους διαδηλωτές να πυρπολούν τουλάχιστον ένα κυβερνητικό κτίριο στην Τρίπολη. Οι διαδηλωτές είχαν προηγουμένως οδηγήσει στην τελευταία του κατοικία τον Ομάρ Ταϊμπαά, ο οποίος σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών από σφαίρα. Κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας τραυματίστηκαν τουλάχιστον 100 άτομα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή