Δεν τίθεται θέμα αντεκδίκησης, λέει ο Μπαρνιέ

Δεν τίθεται θέμα αντεκδίκησης, λέει ο Μπαρνιέ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τέσσερα χρόνια εντατικής ενασχόλησης με τη διαπραγμάτευση για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ βλέπει το αποτέλεσμα και παρατηρεί ότι κάποια από τα προβλήματα ήταν αναπόφευκτα. «Το γεγονός ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τη Βρετανία ελέγχονται για την ασφάλεια των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι συνέπεια του Brexit και όχι της συγκεκριμένης συμφωνίας», υποστήριξε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη στο γαλλικό δίκτυο France 24. 

«Ποτέ δεν υπήρχε πνεύμα αντεκδίκησης ή τιμωρίας», σημείωσε. Για πολλούς από τους οδηγούς των φορτηγών που εξυπηρετούσαν ώς τώρα τη Βρετανία ή την Ιρλανδία, πάντως, η κατάσταση μοιάζει σαφώς με τιμωρία. Οι οδηγοί χρειάζονται ώρες αναμονής για να εγκριθεί η μεταφορά του φορτίου τους, ενώ ιδιαίτερα η διαδρομή από τη Γαλλία στην Ιρλανδία μέσω Αγγλίας έχει γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη. Το αποτέλεσμα είναι ότι το λιμάνι Χόλιχεντ στην Ουαλλία, που εξυπηρετούσε, έχει χάσει το 50% της κίνησής του, καθώς οι οδηγοί προτιμούν τη διαδρομή απευθείας από τη Γαλλία στην Ιρλανδία. 

«Ο μόνος τρόπος να το περιγράψω είναι ότι ώς τώρα δεν χρειαζόμασταν καθόλου χαρτιά και την Παρασκευή με κράτησαν πέντε ώρες στο Κεντ», είπε οδηγός, ενώ περίμενε το σωτήριο SMS (το πράσινο φως των τελωνειακών αρχών) επί οκτώ ώρες σε πάρκινγκ έξω από το Χόλιχεντ. Παρά τους ισχυρισμούς ότι το Brexit θα μείωνε τη γραφειοκρατία, οι εταιρείες πλέον χρειάζεται να ετοιμάζουν εκατομμύρια δηλώσεις για το τελωνείο, καθώς και υγειονομικά πιστοποιητικά για τα τρόφιμα και πιστοποιητικά προέλευσης μιας σειράς αγαθών. Υπάρχουν σκέψεις για νέες διαπραγματεύσεις, ώστε να λυθούν κάποια από αυτά τα ζητήματα. 

Για την ώρα, οι σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε. είναι τεταμένες και ο Μπαρνιέ χαρακτηρίζει «ελαφρώς προσβλητική» την απόφαση των βρετανικών αρχών να υποβαθμίσουν την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Βρετανία, αφαιρώντας της την πλήρη διπλωματική ασυλία. Κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρήσει στο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μετά λίγους μήνες είχε υποχωρήσει, αποκαθιστώντας τις ισορροπίες. 

Το γαλλικό κανάλι τον ρώτησε αν σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας και η απάντηση δεν ήταν αρνητική. «Σκοπεύω να παραμείνω στην ενεργό πολιτική για όσο καιρό έχω τη δύναμη, τον ενθουσιασμό και την οργή. Θα εμπλακώ στις υποθέσεις της χώρας, που απαιτούν ενότητα και ενέργεια, και θα δω μαζί με τους φίλους μου πού ακριβώς μπορώ να φανώ πιο χρήσιμος», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή