Δέσμευση AstraZeneca για άλλα 9 εκατ. εμβόλια στην ΕΕ

Δέσμευση AstraZeneca για άλλα 9 εκατ. εμβόλια στην ΕΕ

Συνολικά θα διαθέσει 40 εκατ. δόσεις έως το τέλος Μαρτίου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εννιά εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της, που μόλις εγκρίθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές την Παρασκευή, θα παραδώσει στο α’ τρίμηνο του έτους η AstraZeneca.

Σύμφωνα με tweet της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το απόγευμα της Κυριακής, η εταιρεία δεσμεύθηκε ότι θα παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις ως τις 31 Μαρτίου, έναντι 31 εκατομμυρίων που είχε ενημερώσει ότι θα μπορέσει να παραδώσει πριν εννιά μέρες, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία θα επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στην Ε.Ε.

Το tweet της προέδρου της Κομισιόν ήρθε λίγη ώρα μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια για τα οποία η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμβάσεις προ-αγοράς – μεταξύ των οποίων και ο Πασκάλ Σοριό, CEO της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι οι 40 εκατομμύρια δόσεις παραμένουν 50% μειωμένες σε σχέση με τις (αναθεωρημένες προς τα κάτω) δεσμεύσεις της εταιρείας για το α’ τρίμηνο τον περασμένο Δεκέμβριο και λιγότερες από το 1/3 των αρχικών δεσμεύσεων. Επιπλέον, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων για το β’ τρίμηνο. 

Το Reuters είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι στην τηλεδιάσκεψη με την καθοδηγητική επιτροπή εμβολίων της Ε.Ε. την Τετάρτη, η AstraZeneca είχε προτείνει να παραδώσει 8 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις – ποσότητα που είχε απορριφθεί από τους Ευρωπαίους ως ανεπαρκής.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή