Ρίτσαρντ Κλογκ: Θα γυρίζει στον τάφο του ο Λεωνίδας

Ρίτσαρντ Κλογκ: Θα γυρίζει στον τάφο του ο Λεωνίδας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη στήριξη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να απολαμβάνει η νέα βουλευτής από την Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, την ώρα κατά την οποία η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αντιμετωπίζει εκκλήσεις για την τιμωρία της. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γκριν εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες με μάσκα που φέρει το σύνθημα «Μολών Λαβέ» (γραμμένο Molon Labe). «Οι πεποιθήσεις της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν είναι τόσο παράδοξες –μεταξύ άλλων θεωρεί ότι οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια προκλήθηκαν από λέιζερ που εκτοξεύθηκαν από το Διάστημα κατόπιν διαταγής Εβραίου τραπεζίτη– που είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς αν κατανοεί το νόημα του “Μολών Λαβέ”. Οι Ιδρυτές Πατέρες των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερον, ο οποίος αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή, Τζον Ανταμς, Αλεξάντερ Χάμιλτον και Τζέιμς Μάντισον, που γαλουχήθηκαν με την αρχαιοελληνική γραμματεία, θα πρέπει να γυρίζουν στον τάφο τους, μαζί με τον Λεωνίδα», σχολιάζει αποκλειστικά στην «Κ» ο εμβληματικός Βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντ Κλογκ.

«Πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό στο οποίο δεν αξίζει να δώσει κανείς έκταση. Διαχρονικά η αρχαία Ελλάδα ήταν και παραμένει ένα μεγάλο χωράφι πολιτισμού από το οποίο αντλούν επιχειρήματα και ιδανικά, συχνά διαστρεβλώνοντάς τα, δεξιοί και αριστεροί, φεμινιστές και αντιφεμινιστές και κάθε λογής ρεύματα», είπε από την πλευρά της στην «Κ» η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, βυζαντινολόγος-ιστορικός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 

Η Γκριν έχει απειλήσει μέσω κοινωνικών δικτύων, αλλά και διά ζώσης, Δημοκρατικούς συναδέλφους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ασπάζεται ακραίες θεωρίες συνωμοσίας. Η Γκριν, που τάσσεται υπέρ του δικαιώματος οπλοκατοχής, συγκεντρώνει πάνω της τα πυρά των συναδέλφων της. Δημοκρατικοί –αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές– ζητούν την απομάκρυνσή της από την επιτροπή Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Βουλής ή ακόμη και την καθαίρεσή της από το Σώμα, που θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων. «Είχα καταπληκτικό τηλεφώνημα με τον καλύτερο πρόεδρο όλων των εποχών, τον πρόεδρο Τραμπ! Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη στήριξή του. Ο αιμοσταγής Τύπος και οι σοσιαλιστές Δημοκρατικοί, που μισούν την Αμερική, μου επιτίθενται, όπως πάντα κάνουν κατά του προέδρου Τραμπ», έγραψε το πρωί του Σαββάτου στο Twitter η Γκριν.

Η νέα βουλευτής έχει προκαλέσει την οργή πολλών νομοθετών εξαιτίας της άρνησής της να φορέσει μάσκα, όταν μέλη του Σώματος βρίσκονταν αποκλεισμένα σε γραφεία του Καπιτωλίου κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου. Εκτοτε, πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές υποστήριξαν ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αφού πέρασαν πολλές ώρες στο ίδιο δωμάτιο με την Γκριν και άλλους αρνητές της μάσκας Ρεπουμπλικανούς. 

Πριν από δύο εβδομάδες, η Αφροαμερικανή Δημοκρατική βουλευτής Κόρι Μπους κατήγγειλε ότι η Γκριν αρνείται συστηματικά να φορέσει μάσκα, ζητώντας από την αρμόδια υπηρεσία του Κογκρέσου να της βρει νέο γραφείο, μακριά από αυτό της Γκριν. Η Γκριν έχει στηρίξει στο παρελθόν τη θεωρία συνωμοσίας QAnon, η οποία θέλει ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος να μετέχουν σε συμμορία σατανιστών παιδεραστών. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Q, η Χίλαρι Κλίντον έχει θυσιάσει τελετουργικά βρέφος, το πρόσωπο του οποίου έγδαρε για να το φορέσει ως μάσκα στο πλαίσιο σατανιστικής τελετής. Την περασμένη εβδομάδα και παρά τις προσπάθειες της Γκριν να αφαιρέσει συνωμοσιολογικά δημοσιεύματα από τις σελίδες της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιογράφοι αποκάλυψαν ότι η βουλευτής προώθησε τη θεωρία ότι οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια το προηγούμενο καλοκαίρι οφείλονταν σε διαστημικό λέιζερ, το οποίο ελέγχουν οι ιδιοκτήτες της τράπεζας Ρότσιλντ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή