Νομική υπεράσπιση με… το ζόρι

Νομική υπεράσπιση με… το ζόρι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη νέα του νομική ομάδα, ενόψει της παραπομπής του σε δίκη ενώπιον της Γερουσίας την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσίασε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που δικάζεται δύο φορές από το Κογκρέσο. Τον τέως πρόεδρο θα εκπροσωπήσουν ο Ντέιβιντ Σόεν, γνωστός από τις συχνές του εμφανίσεις ως σχολιαστής νομικών θεμάτων σε τηλεοπτικές εκπομπές, και ο Μπρους Κάστορ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Πενσιλβάνια, ο οποίος είχε αντιμετωπίσει επικρίσεις για την απόφασή του να μην ασκήσει δίωξη κατά του ηθοποιού Μπιλ Κόσμπι σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο τέως πρόεδρος αντιμετώπισε τις τελευταίες ημέρες δυσκολίες με την επιλογή της υπερασπιστικής του ομάδας, η οποία θα αντικρούσει τις κατηγορίες ενθάρρυνσης σε στάση και εξέγερση που τον βαρύνουν για την εισβολή οπαδών του στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν. Στην πρώτη δίκη του στη Γερουσία ο Τραμπ πλαισιωνόταν από διάσημους νομικούς, όπως ο καθηγητής Νομικής του Χάρβαρντ Αλαν Ντέρσοβιτζ, ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε και ο Τζέι Σεκιουλάο, με μακρά πείρα σε υποθέσεις Συνταγματικού Δικαίου.

Το γραφείο του τέως προέδρου είχε ανακοινώσει αρχικά ότι της νομικής ομάδας θα ηγείτο ο δικηγόρος Μπουτς Μπάουερς από τη Νότια Καρολίνα, προσωπική επιλογή του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ. Η ομάδα αυτή υπέβαλε, όμως, την παραίτησή της το Σάββατο εξαιτίας διαφωνιών γύρω από την υπερασπιστική τακτική. Ο Τραμπ πίεζε τους δικηγόρους του να μετατρέψουν την υπόθεση σε καταγγελία από το βήμα της Γερουσίας για την «ευρεία νοθεία», την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου, εξωθώντας τους σε παραίτηση.

Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες και σύμβουλοι του τέως προέδρου έχουν ξεκαθαρίσει ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική, καθώς ο Τραμπ δεν βρίσκεται πια στην προεδρία. «Οι προσπάθειες των Δημοκρατικών να καθαιρέσουν έναν πρόεδρο, ο οποίος έχει ήδη εγκαταλείψει τη θέση του είναι εντελώς αντισυνταγματική και επιβλαβής για τη χώρα μας», είπε ο σύμβουλος του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ. Νομικοί κύκλοι επιμένουν, όμως, ότι η παραπομπή πρώην προέδρου είναι καθ’ όλα σύννομη. 

Ο Κάστορ είχε αποφασίσει το 2004 να μην ασκήσει δίωξη κατά του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική κακοποίηση, για να ισχυρισθεί μία δεκαετία αργότερα ότι τα στοιχεία εναντίον τού ηθοποιού δεν ήταν αρκετά. Ο Κόσμπι δικάστηκε και καταδικάστηκε το 2018 για βιασμό γυναικών, τις οποίες νάρκωνε και βίαζε αφού τις είχε προσκαλέσει στο σπίτι του. Ο Σόεν, από τη μεριά του, είχε συναντηθεί με τον καταδικασμένο για παιδεραστία και τράφικινγκ χρηματιστή Τζέφρι Επσταϊν, λίγες μόλις ημέρες πριν από την αυτοκτονία του σε κελί φυλακής της Νέας Υόρκης. Εκτοτε, ο Σόεν ισχυρίζεται ότι ο Επσταϊν δεν αυτοκτόνησε και πως έπεσε θύμα δολοφονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή