Μελέτη: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αποδυναμώνει το εμβόλιο της Pfizer
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μελέτη: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αποδυναμώνει το εμβόλιο της Pfizer

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους του ιού, το οποίο έχει μια ανησυχητική μετάλλαξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομοτίμους και περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών, υποδηλώνουν επίσης ότι μια σημαντική αναλογία ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών ενδέχεται να μην είναι επαρκώς προστατευμένοι απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη μέχρι να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που ηγήθηκαν της μελέτης.

«Ιδιαίτερα ανησυχητική … είναι η εμφάνιση της μετάλλαξης E484K (που βρέθηκε στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή), η οποία μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μόνο σε σχετικά μικρό αριθμό ατόμων», λέει ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που συνδιηύθυνε τη μελέτη.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αυτής της μετάλλαξης».

Σύμφωνα με τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος από 26 ανθρώπους που είχαν δεχθεί την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer τρεις εβδομάδες πριν για να ελεγχθεί αν το εμβόλιο θα προστάτευε από την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως B1.1.7, και τη Νοτιοαφρικανική παραλλαγή, η οποία φέρει τη μετάλλαξη E484K.

Όταν ελέγχθηκαν τα δείγματα ορού του αίματος, όλοι εκτός από επτά εκ των συμμετεχόντων είχαν επίπεδα αντισωμάτων αρκετά υψηλά για να εξουδετερώσουν τον ιό, δηλαδή να προστατεύσουν από τη μόλυνση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες πρόσθεσαν όλες τις σημαντικές μεταλλάξεις που υπάρχουν στην παραλλαγή B1.1.7, διαπίστωσαν πως επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς χρειάζονται κατά μέσο όρο διπλάσια υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων προκειμένου να εξουδετερωθεί ο ιός.

Όταν προστέθηκε η μετάλλαξη E484K, απαιτούνταν ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για την εξουδετέρωση του ιού, κατά μέσο όρο χρειαζόταν να αυξηθούν στο δεκαπλάσιο, εξήγησαν οι ερευνητές.

Ο Ντέιμι Κόλιερ, ο οποίος συνδιηύθυνε την εργασία, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν πως «σημαντική αναλογία ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην έχουν αναπτύξει προστατευτικά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της μόλυνσης τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου».

Δεδομένα από κλινικές δοκιμές, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα για δύο άλλα εμβόλια κατά της COVID-19 – από τις Novavax και τη Johnson & Johnson – , δείχνουν επίσης πως το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, μειώνει την ικανότητά τους να προστατεύουν από τη νόσο.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε ακόμη

Βρετανικό στέλεχος: Η μετάλλαξη της μετάλλαξης ανησυχεί ερευνητές και φαρμακευτικές