Στη φυλακή ο Ναβάλνι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο γύρο διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και πολιτικής έντασης στη Ρωσία αναμένεται να πυροδοτήσει η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλάκιση 2,5 χρόνων. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες το βράδυ η δικαστής που εκδίκασε την υπόθεσή του στη Μόσχα, κρίνοντας ότι ο 44χρονος ακτιβιστής και σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί σε προγενέστερη δίκη, τους μήνες που νοσηλευόταν στη Γερμανία ύστερα από την πολύκροτη υπόθεση δηλητηριασμού, η οποία λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3,5 χρόνων με αναστολή το 2014, σε μια υπόθεση ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, την οποία ο ίδιος και οι οπαδοί του χαρακτήρισαν χαλκευμένη από το Κρεμλίνο. Η δικαστής αφαίρεσε τους 11 μήνες που είχε ήδη εκτίσει ο Ναβάλνι, τελώντας σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οπως διευκρίνισε, ο καταδικασθείς θα εκτίσει την ποινή του σε «σωφρονιστική αποικία», δηλαδή σε καθεστώς εσωτερικής εξορίας. 

Από τον γυάλινο θάλαμο, όπου βρισκόταν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Ναβάλνι εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον του Ρώσου προέδρου. Απέδωσε τη δίωξή του «στον φόβο και στο μίσος» του Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας εξοργίστηκε με την αποτυχία της απόπειρας εξόντωσής του με δηλητήριο. Μάλιστα χαρακτήρισε ειρωνικά τον Πούτιν «δηλητηριώδη» και «κλέφτη», ενώ έκανε λόγο για εκστρατεία τρομοκράτησης του λαού. «Στόχος αυτής της δίκης είναι να τρομοκρατηθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Φυλακίζουν έναν για να τρομάξουν εκατομμύρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι είχαν καλέσει τους Μοσχοβίτες να διαδηλώσουν έξω από το δικαστήριο, ζητώντας την απελευθέρωσή του, αλλά η αστυνομία παρενέβη δραστικά, πραγματοποιώντας 311 συλλήψεις, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση. Οι δικηγόροι του Ναβάλνι ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

Δώδεκα Δυτικοί διπλωμάτες, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τον Καναδά, τη Βρετανία και άλλες χώρες, παρέστησαν στη δίκη, κίνηση την οποία αποδοκίμασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι στόχος της ήταν η άσκηση «ψυχολογικής πίεσης». Το προηγούμενο διάστημα το Κρεμλίνο άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ναβάλνι είναι πράκτορας της CIA. 

Το θέμα απασχόλησε και τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Σουηδίας κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα. Η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Αν Λίντε τόνισε ότι η χώρα της και η Ε.Ε. ως σύνολο «ανησυχούν για την κατάσταση της δημοκρατίας, της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία». Απαντώντας, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι, ενώ οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τη χώρα του για τον δηλητηριασμό του Ναβάλνι, αρνούνται να της προσκομίσουν τα πορίσματα των εργαστηριακών τους εξετάσεων που στηρίζουν τα συμπεράσματά τους και κατέληξε, σε σαρκαστικό τόνο: «Βάσει αυτών, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το “έπος Ναβάλνι” ήταν μια απάτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή