Η Ε.Ε. επικρίνει το Ισραήλ για την καταστροφή χωριού Βεδουίνων στη Δυτική Όχθη

Η Ε.Ε. επικρίνει το Ισραήλ για την καταστροφή χωριού Βεδουίνων στη Δυτική Όχθη

1' 9" χρόνος ανάγνωσης

Στην καταδίκη των κατεδαφίσεων στις οποίες προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι αρχές του Ισραήλ προχώρησε η Ε.Ε., με αφορμή την καταστροφή χωριού Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Αυτή η κατεδάφιση ευρείας κλίμακας είναι άλλο ένα παράδειγμα της λυπηρής τάσης των κατασχέσεων και των καταστροφών», δήλωσε ο Σβεν Κιν φον Μπούργκντορσφ, ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής στο Χούμσα αλ Μπκαΐα. Τον ευρωπαίο διπλωμάτη συνόδευσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

Διαβάστε ακόμη: «Όχι» από Γκουτέρες σε νέους ισραηλινούς εποικισμούς

Επτά σκηνές, στις οποίες διέμεναν 66 άνθρωποι, καταστράφηκαν προχθές Τετάρτη, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση B’Tselem. Σπίτια κατασχέθηκαν τη Δευτέρα στο κοντινό χωριό Χίρμπετ Χούμσα. Τον Νοέμβριο, η καταστροφή σπιτιών στο χωριό προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις.

Σύμφωνα με την B’Tselem, ο ισραηλινός στρατός είχε σκοπό να κατασχέσει τα χωράφια κατοίκων.

Το COGAT, το γραφείο σύνδεσης του ισραηλινού στρατού που χειρίζεται τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, αντέτεινε ότι τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν είχαν ανεγερθεί παράνομα και ότι βρίσκονταν σε στρατιωτική περιοχή όπου γίνονται ασκήσεις σκοποβολής, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι διατρέχουν κίνδυνο. Ανέφερε ότι τους προτάθηκαν τοποθεσίες όπου μπορούν να μετεγκατασταθούν.

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος της ΕΕ επισήμανε ότι οι κατεδαφίσεις άφησαν πολλές οικογένειες άστεγες εν μέσω του χειμώνα κι εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Αναμένουμε από τις ισραηλινές αρχές να απόσχουν από περαιτέρω κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa