ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Βρετανία: Νοσηλείες 100 παιδιών την εβδομάδα με μετά-Covid φλεγμονώδες σύνδρομο

Αυξημένα περιστατικά σε Λονδίνο και Νοτιοανατολική Αγγλία όπου κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη

Βρετανία: Νοσηλείες 100 παιδιών την εβδομάδα με μετά-Covid φλεγμονώδες σύνδρομο

Έως και 100 παιδιά την εβδομάδα εισάγονται σε νοσοκομεία κάθε εβδομάδα στη Βρετανία με διάγνωση για το σύνδρομο που προκαλεί ο κορωνοϊός ακόμη και σε ασυμπτωματικούς ανηλίκους.

Το παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων (PIMS) αποτελεί ασθένεια δυνητικά σοβαρή που εμαφανίζεται περίπου σε ένα από κάθε 5.000 παιδιά που φέρουν τον κορωνοϊό ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

Το PIMS, που αρχικά είχε συνδεθεί το 2020 με τη νόσο Καβασάκι αλλά τελικά πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό, παρουσιάζεται περίπου ένα μήνα μετά την Covid-19 και σε αρκετές περιπτώσεις υποχρεώνει τα παιδιά που νοσούν να νοσηλευθούν και στην εντατική. Δύο περιστατικά στη Βρετανία έχουν καταλήξει, από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με την καταγραφή περιστατικών στη Βρετανία που δημοσιεύει την Παρασκευή η εφημερίδα Guardian, σχεδόν τέσσερα στα πέντε παιδιά που παρουσιάζουν το σύνδρομο ήταν προηγουμένως υγιή.

Εντυπωσιακό για τους ερευνητές είναι το γεγονός ότι το 75% των παιδιών που ασθενούν σοβαρά από το σύνδρομο ανήκουν στις μειονότητες της Βρετανίας, δηλαδή είναι αφρικανικής ή ινδοπακιστανικής καταγωγής.

Τα συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου είναι πολύ υψηλός πυρετός, έως 40 βαθμούς, επικίνδυνα χαμηλή πίεση στο αίμα και κοιλιακά προβλήματα, ενώ σε σοβαρά περιστατικά τα συμπτώματα ομοιάζουν με εκείνα των δηλητηριάσεων.

Παρότι οι ειδικοί δε θεωρούν ότι το PIMS έχει καταστεί συχνότερο σε σύγκριση με τα κρούσματα κορωνοϊού στον ευρύτερο πληθυσμό, κατά το σημερινό δεύτερο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία αναφέρουν την εισαγωγή έως και 100 παιδιών την εβδομάδα με το σύνδρομο, έναντι μόνο 30 τον Απρίλιο του 2020.

Από τις αρχές Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι περίπου 12 με 15 παιδιά εισάγονται κάθε μέρα στα βρετανικά νοσοκομεία με PIMS, με την πλειονότητα να εντοπίζεται κυρίως στο Λονδίνο και τη Νοτιοανατολική Αγγλία, όπου και πρωτοεμφανίστηκε η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού στα τέλη του 2020.

Πηγή: The Guardian