ΡΩΣΙΑ

Λάβρος κατά ΕΕ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε με απρόβλεπτες συνέπειες την Ευρώπη, που πιέζει για τον Ναβάλνι

Λάβρος κατά ΕΕ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Με απρόβλεπτες συνέπειες απείλησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος στις διαφωνίες των «27» με τη Μόσχα, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για ιστορικό ναδίρ στις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης της Παρασκευής μεταξύ των δύο διπλωματών στη Μόσχα, ο έμπειρος κ. Λαβρόφ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως σκληρός λέγοντας ότι εφόσον οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεινωθούν περισσότερο οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Απέφυγε να εξηγήσει σε τι μπορεί να αναφέρεται.

Η αυξημένη ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ οφείλονται εσχάτως στην υπόθεση της δηλητηρίασης και φυλάκισης του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

«Το κύριο πρόβλημά μας είναι η απουσία ομαλότητας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση που δεν εξυπηρετεί κανέναν», είπε, δηλώνοντας έτοιμος να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα – αποφεύγοντας πάντως να αναφέρει το όνομα του κ. Ναβάλνι.

Από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ παραδέχθηκε πως «οι σχέσεις μας είναι σίγουρα πολύ τεταμένες και η υπόθεση Ναβάλνι είναι ένα από τα χαμηλότερα σημεία τους». Θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση των δύο διπλωματών στη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της τις ευρωπαϊκές επικρίσεις που καταγγέλλουν τις διώξεις σε βάρος του κ. Ναβάλνι και τη βάναυση καταστολή τις τελευταίες ημέρες των διαδηλώσεων υποστήριξης προς τον αντιπολιτευόμενο ακτιβιστή.

Η ΕΕ έχει επίσης καταγγείλει τη δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι, τον Αύγουστο στη Σιβηρία, με στρατιωτικό νευροτοξικό παράγοντα ανεπτυγμένο κατά τη σοβιετική περίοδο. Προ της άρνησης της Μόσχας να διεξαγάγει έρευνες, οι Ευρωπαίοι έχουν υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ