Εμβόλιο AstraZeneca: «Παγώνει» στη Ν. Αφρική – Επανεξέταση από ΠΟΥ

Εμβόλιο AstraZeneca: «Παγώνει» στη Ν. Αφρική – Επανεξέταση από ΠΟΥ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νότια Αφρική ανέστειλε τη διάθεση του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca αφότου μια μελέτη έδειξε «απογοητευτικά» αποτελέσματα κατά της μετάλλαξης της Covid που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα, ενώ οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να εξετάσουν σήμερα το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 90% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νότια Αφρική οφείλονται στο νέο αυτό στέλεχος.

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε περίπου 2.000 ανθρώπους, βρήκε ότι το εμβόλιο προσφέρει «ελάχιστη προστασία» ενάντια σε ήπιες ή μετρίας σοβαρότητας περιπτώσεις Covid.

Σημειώνεται ότι η Νότια Αφρική έχει λάβει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και επρόκειτο να ξεκινήσει τον εμβολιασμό των πολιτών την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει περαιτέρω συστάσεις για το πώς να κινηθεί σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, στο φως των ευρημάτων της μελέτης.

Η δοκιμή διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γουίτγουοτερσραντ αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο υπ. Υγείας, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής θα διαθέσει τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τη Johnson & Johnson και την Pfizer τις επόμενες εβδομάδες.

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προστατεύσει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας», απάντησε από την πλευρά του εκπρόσωπος της AstraZeneca σε επικοινωνία με το AFP.

Επιπλέον, ο Βρετανός υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 δεν αποτρέπει τον θάνατο ή τη σοβαρή νόσηση.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης και του θανάτου (από την COVID-19), κάτι το οποίο τελικά επιζητούμε από τα εμβόλια σήμερα», τόνισε ο Άργκαρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

«Τα στελέχη του ιού που επικρατούν στη χώρα δεν είναι αυτό της Νότιας Αφρικής, υπάρχει μικρός αριθμός κρουσμάτων από αυτό, τα επικρατέστερα στελέχη είναι το αρχικό και το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ, εναντίον των οποίων το εμβόλιο (της AstraZeneca) είναι πολύ αποτελεσματικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σήμερα η επιτροπή ειδικών σε θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συναντάται διαδικτυακά για να ανακοινώσει τις προσωρινές της συστάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτού του εμβολίου. «Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Με αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο, προς το παρόν, 70% το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται λιγότερο πειστικό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως αυτό της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή τεχνολογία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο ακριβό, πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία, και άρα πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Με πληροφορίες από BBC, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή