Ιταλία: «Βόλτα-φάτσα» Σαλβίνι υπέρ Ντράγκι

Ιταλία: «Βόλτα-φάτσα» Σαλβίνι υπέρ Ντράγκι

Ανατροπή στη στάση της Λέγκας του Βορρά, στήριξη και από τα 5 Αστέρια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες διαβουλεύσεις διεξάγει ξανά από την Τρίτη στη Ρώμη ο Μάριο Ντράγκι για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας στην Ιταλία, μετά τις λίαν επιτυχείς προσεγγίσεις του τέως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το Κίνημα 5 Αστέρων και τη Λέγκα του Βορρά το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ντράγκι είναι πλέον κοντά στο να καταστεί ο 67ος πρωθυπουργός των τελευταίων 75 ετών στη γειτονική χώρα μετά την εξασφάλιση καταρχήν στήριξης από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, δηλαδή το σοσιαλδημοκρατικό PD, το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και τα δύο λαϊκίστικα κινήματα των 5 Αστέρων και της Λέγκας, που αρχικά ήταν κάθετα αντίθετα στην ορκωμοσία τεχνοκράτη στην πρωθυπουργία.

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με τα 5 Αστέρια (το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή) να δίνει στον κ. Ντράγκι το Σάββατο μια μακρά λίστα αιτημάτων και προτάσεων, και τον Ματέο Σαλβίνι να μεταμορφώνει εντελώς τη ρητορική του προς έκπληξη πολλών παρατηρητών.

Ο ηγέτης της Λέγκας, που είχε επιμείνει τον τελευταίο καιρό ότι η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες, έκανε ξαφνική μεταστροφή υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον κ. Ντράγκι, αποφεύγοντας κατά τις διαβουλεύσεις τόσο την αντιευρωπαϊκή ρητορική του όσο και τις εμμονές στα αντιμεταναστευτικά του κηρύγματα.

«Σε αντίθεση με άλλους, εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορείς να φτάσεις κάπου με το να λες μόνο “όχι”. Το συμφέρον της χώρας πρέπει να μπαίνει μπροστά από το όποιο προσωπικό ή κομματικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σαλβίνι.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Λέγκα είναι έτοιμη να στηρίξει μια κυβέρνηση «η οποία θα πάει στις Βρυξέλλες με το κεφάλι ψηλά στο όνομα του εθνικού συμφέροντος».

Φαίνεται προς το παρόν ότι το μόνο κοινό πεδίο στο οποίο συμφωνούν τα τέσσερα κόμματα είναι το κύρος του κ. Ντράγκι και η ανάγκη να αποφευχθούν οι εκλογές την ώρα που η χώρα μαστίζεται από τον κορωνοϊό και κανένα κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να βγάλει από μόνο του τα… κάστανα από τη φωτιά, ούτε όμως και να δεχθεί τη μομφή ότι εξαιτίας του η χώρα έμεινε σε ακυβερνησία σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Έτσι σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Ιταλία τη Δευτέρα, οι ηγέτες των κομμάτων θα μείνουν εκτός υπουργικού συμβουλίου, ώστε να αμβλυνθούν οι εκατέρωθεν αντιρρήσεις, αλλά θα συμμετάσχουν οι… υπάρχηγοί τους.

Η δημοτικότητα του κ. Ντράγκι, που το απόγευμα της Δευτέρας θα έχει διαβουλεύσεις με τα μικρότερα κόμματα, είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ανερχόμενη στο 70% σύμφωνα με έρευνες, πολύ υψηλότερα από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Με πληροφορίες από Reuters, Euronews, La Repubblica

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή