Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιοι ηλικιακοί περιορισμοί ισχύουν σε χώρες της Ε.Ε.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιοι ηλικιακοί περιορισμοί ισχύουν σε χώρες της Ε.Ε.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τον προηγούμενο μήνα το εμβόλιο κατά της Covid που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca για άτομα άνω των 18 ετών.

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, έχουν περιορίσει τη χρήση του μόνο σε άτομα κάτω των 65 εξαιτίας έλλειψης στοιχείων από τις κλινικές δοκιμές σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει επιπλέον στοιχεία από την AstraZeneca, τα οποία υποστηρίζουν τη θέση τους ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος που ασχολείται με ζητήματα που αφορούν τα εμβόλια.  

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής απευθύνει συγκεκριμένες συστάσεις σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες θα πρέπει να χορηγείται το βρετανικό εμβόλιο.

Ειδικότερα, οι χώρες που έχουν προτείνει το εμβόλιο για άτομα μεταξύ 18 και 64 ετών είναι οι ακόλουθες:

  • Αυστρία: Η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 65 ετών.
  • Γαλλία: Η Ανωτάτη Αρχή Υγείας (HAS) θεωρεί ότι άτομα ηλικίας 50 έως 65 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας και το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση.
  • Γερμανία: Η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα μέχρι 64 ετών
  • Πορτογαλία: Ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε ότι είναι προτιμότερο το εμβόλιο να χορηγείται σε άτομα κάτω των 65, τονίζοντας ωστόσο ότι ο εμβολιασμός κάποιου γηραιότερου δεν θα πρέπει να καθυστερήσει εάν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το μόνο διαθέσιμο.

Χώρες που έχουν απευθύνει διαφορετικές συστάσεις σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες:

  • Ιταλία: Σύσταση για χρήση του εμβολίου κατά προτίμηση σε ενήλικες 55 ετών και κάτω.
  • Πολωνία: Θα χορηγήσει το εμβόλιο μόνο σε άτομα 18 – 60 ετών.
  • Ισπανία: Ενέκρινε το εμβόλιο για χρήση σε άτομα 18 – 55 ετών.

Με πληροφορίες από Reuters