ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ

Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας ζήτησε ο Ερντογάν

Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας ζήτησε ο Ερντογάν

Επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν για διμερή ζητήματα, τοπικά θέματα καθώς και τις ευρω – τουρκικές σχέσεις.

Στην ανακοίνωση της γερμανικής προεδίας αναφέρερεται ότι η «Καγκελάριος χαιρετίζει τα θετικά σημάδια και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «είναι τωρα σημαντικό να γίνει πρόοδος στον διάλογο».

Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος στα διαφιλονικούμενα θέματα στο πλαίσιο του διαλόγου», ενώ επαναβεβαίωσε «την σημασία σταθερών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Όπως επισήμανε ο κ. Ζάιμπερτ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα, αλλά και οι προκλήσεις της πανδημίας.

Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να οργανωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους μια σύνοδος Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένει από την πλευρά του «αξιόπιστες πράξεις» για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία του να οργανωθεί μια σύνοδος Τουρκίας-ΕΕ πριν από τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας» ανέφερε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες.

Ο Ερντογάν είπε επίσης στη Μέρκελ ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει «θετικό» πνεύμα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Με πληροφορίες από Anadolu, Reuters, AFP, ΑΠΕ- ΜΠΕ