Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας ζήτησε ο Ερντογάν

Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας ζήτησε ο Ερντογάν

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν για διμερή ζητήματα, τοπικά θέματα καθώς και τις ευρω – τουρκικές σχέσεις.

Στην ανακοίνωση της γερμανικής προεδίας αναφέρερεται ότι η «Καγκελάριος χαιρετίζει τα θετικά σημάδια και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «είναι τωρα σημαντικό να γίνει πρόοδος στον διάλογο».

Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος στα διαφιλονικούμενα θέματα στο πλαίσιο του διαλόγου», ενώ επαναβεβαίωσε «την σημασία σταθερών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Όπως επισήμανε ο κ. Ζάιμπερτ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα, αλλά και οι προκλήσεις της πανδημίας.

Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να οργανωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους μια σύνοδος Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένει από την πλευρά του «αξιόπιστες πράξεις» για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία του να οργανωθεί μια σύνοδος Τουρκίας-ΕΕ πριν από τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας» ανέφερε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες.

Ο Ερντογάν είπε επίσης στη Μέρκελ ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει «θετικό» πνεύμα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Με πληροφορίες από Anadolu, Reuters, AFP, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή