Απογοήτευση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Απογοήτευση για το εμβόλιο της AstraZeneca

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο απογοητευτική μπορεί να χαρακτηριστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κορωνοϊού, που έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον τριάντα κράτη. 

Μελέτη του πανεπιστημίου της Ουιτγουότερσραντ στη Νότια Αφρική, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της μετάλλαξης δεν ξεπερνά το 10% όσον αφορά την αποτροπή εμφάνισης ήπιων και μέτριων συμπτωμάτων COVID-19. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι είναι αποτελεσματικότερο στην πρόληψη των πολύ βαριών συμπτωμάτων της νόσου. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Σαμπίρ Μαχντί, που συντόνισε το ερευνητικό έργο, η μελέτη ήταν περιορισμένη, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι η συμμετοχή περισσότερων εθελοντών δεν θα άλλαζε ουσιαστικά το συμπέρασμα. Οι επιστήμονες από τη Νότια Αφρική διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει την ικανότητα να μολύνει και άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό και διαθέτουν φυσική ανοσία στα παλαιότερα στελέχη του. 

Αντιδρώντας άμεσα στα νέα επιστημονικά δεδομένα η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τους εμβολιασμούς με το βρετανικό εμβόλιο σε στάδια, ώστε να αξιολογείται ενδιαμέσως η αποτελεσματικότητά του στην αποτροπή των βαρύτερων συμπτωμάτων κορωνοϊού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, παρότι χθες εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καθυστέρησης της άρσης των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας των προβλημάτων που γεννά η εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών. Την ίδια ώρα, μία άλλη έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας υπέδειξε ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προσφέρει ικανοποιητική προστασία τόσο έναντι του νοτιοαφρικανικού όσο και παλαιότερων στελεχών του κορωνοϊού.

Σε τελική συμφωνία για τους όρους της νέας σύμβασης, που αφορά 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου τους κατά της COVID-19, κατέληξαν χθες οι Pfizer/BioNTech με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Επιτροπής στο Reuters. Η Κομισιόν είχε ανακοινώσει στις 8 Ιανουαρίου ότι είχε καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία με τις δύο εταιρείες για τη δέσμευση των δόσεων, με τις οποίες διπλασιάζεται η προμήθεια του συγκεκριμένου εμβολίου για τα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή