Γερμανία: Διπλάσιο μπόνους για υγειονομικούς

Γερμανία: Διπλάσιο μπόνους για υγειονομικούς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσε χθες διπλασιασμό του μπόνους προς τους υγειονομικούς, που φέτος θα ανέλθει σε 1.500 ευρώ, αναγνωρίζοντας το βάρος που καλούνται να σηκώσουν εξαιτίας της πανδημίας. Τα επιδημιολογικά στοιχεία στη Γερμανία εμφανίζουν βελτίωση τις τελευταίες ημέρες, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να παρατείνει το lockdown ώς τα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω της αργής εξέλιξης της εμβολιαστικής εκστρατείας και του φόβου των μεταλλάξεων.

Παρ’ όλα αυτά, τουλάχιστον στο κρατίδιο της Βάδης, τα μέτρα θα χαλαρώσουν από μεθαύριο Πέμπτη, καθώς το δικαστήριο της πόλης Τίμπιγκεν έκρινε παράνομη τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε προ ολίγον ημερών σε ωράριο 20.00-05.00. Νυχτερινές απαγορεύσεις θα ισχύουν μόνο στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Ως προς τα σχολεία, η στρατηγική για το σταδιακό άνοιγμά τους θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα περιλαμβάνει υποχρεωτικές μάσκες, αυστηρά πρωτόκολλα αερισμού των χώρων και διαχωρισμό μαθητών σε μικρές ομάδες. 

Εν τω μεταξύ, οι εμβολιασμοί συναντούν αυτές τις ημέρες απροσδόκητα εμπόδια, λόγω του χιονιά που συνεχίζει να καλύπτει μεγάλο μέρος της χώρας, εμποδίζοντας την πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα. Κατά 44 ημέρες από την έναρξη του προγράμματος έχουν χορηγηθεί στη χώρα περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι των εταιρειών Pfizer/BioNTech και 200.000 της εταιρείας Moderna. Η χώρα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα εμβολιασμούς με εκείνο της AstraZeneca, το οποίο θα χορηγηθεί σε άτομα που ανήκουν μεν στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας, αλλά δεν είναι άνω των 65, δηλαδή κυρίως σε υγειονομικούς. 

Παράλληλα, για τους υγειονομικούς προβλέπεται κονδύλι άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, διπλάσιο από το περυσινό, ως ελάχιστη αναγνώριση της καίριας συνεισφοράς τους και ως απάντηση στις έντονες διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Στο ερώτημα πότε θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, ο επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν έδωσε μια έμμεση απάντηση, εκτιμώντας ότι μετά το Πάσχα, θα έχει εμβολιαστεί τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ώστε οι εμβολιασμοί να έχουν ορατό θετικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική εικόνα.

Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με προσοχή τις μεταλλάξεις του ιού ώστε να προσαρμόσουν την εμβολιαστική στρατηγική. Σε οίκο ευγηρίας στο Οζναμπρικ, ανακαλύφθηκε ότι 14 ένοικοι είχαν μολυνθεί με το βρετανικό στέλεχος του ιού, παρότι έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 25 Ιανουαρίου. Οι μολύνσεις έγιναν αντιληπτές όταν, στις 2 Φεβρουαρίου, νοσηλεύτρια βρέθηκε θετική στο καθημερινό ράπιντ τεστ, με συνέπεια να ελεγχθούν όλοι οι ένοικοι και να γίνει σύγκριση των δειγμάτων ώστε να προσδιοριστεί από ποιο στέλεχος προσβλήθηκαν. Η εταιρεία BioNTech ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο προστατεύει από τον ιό σε ποσοστό 95% μετά την παρέλευση επτά ημερών από τη β΄ δόση και ότι αν υπάρξουν μολύνσεις, παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματα είναι είτε ήπια είτε ανύπαρκτα, όπως συνέβη στους 14 ηλικιωμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή