ΚΟΣΜΟΣ

Σε ευρωπαϊκό δικαστήριο ομόφυλες για να αποκτήσει εθνικότητα το μωρό τους

Σε ευρωπαϊκό δικαστήριο ομόφυλες για να αποκτήσει εθνικότητα το μωρό τους

Ένα βρέφος χωρίς εθνικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο μια νομικής υπόθεσης, που θα δικαστεί, σήμερα, από το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε.

Η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο θεωρείται σημαντική νομική υπόθεση , η οποία δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για τις αποκαλούμενες «οικογένειες ουράνιο τόξο» στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζουν παρεμφερή διλήμματα.

Το μικρό κοριτσάκι γεννήθηκε στην Ισπανία, από ομόφυλους γονείς, οι οποίες είναι από τη Βουλγαρία και το Γιβραλτάρ. 

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η Βουλγαρία έχει εκθέσει σε κίνδυνο παρατεταμένης έλλειψης εθνικότητας το ενός έτους μωρό, που έχει ονομάστηκε «Βρέφος Σ.», έχοντας αρνηθεί να χορηγήσει πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητας λόγω διακρίσεων προς τον σεξουαλιικό προσανατολισμό των γονέων της.

Ειδικοί σε θέματα απάτριδων αναφέρουν πως  αν το «Βρέφος Σ.»  δεν μπορεί να αποκτήσει υπηκοότητα δεν θα μπορέσει ενδεχομένως και να πάει σχολείο, να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κρατικά επιδόματα ή στο μέλλον να προσληφθεί σε μια δουλειά.

Οι γονείς της ζουν κοντά στη Βαρκελώνη και δεν μπορούν να επισκεφθούν τις οικογένειες τους στο εξωτερικό, καθώς δεν μπορούν να εκδώσουν διαβατήριο στη μικρούλα. 

Σημειώνεται ότι μετά τη γέννησή της, τον Δεκέμβριο του 2019, η “Βρέφος Σ.” έλαβε πιστοποιητικό γέννησης στην Ισπανία, στο οποίο αναφέρονταν και οι δύο μητέρες της.

Ωστόσο, όταν η Βουλγάρα μητέρα της -η οποία χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Καλίνα»- ζήτησε βουλγάρικο πιστοποιητικό γέννησης για την κόρη της, ώστε να μπορέσει να κάνει αίτηση για την απόκτηση βουλγάρικης υπηκοότητας, αξιωματούχοι της είπαν ότι το μωρό της δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια.

Το Σύνταγμα της Βουλγαρίας χαρακτηρίζει ως γάμο της ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα.

«Μας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Αυτή η διάκριση φαντάζει πολύ προσωπική και μας έχει σοκάρει», δήλωσε η Καλίνα στο Ιδρυμα Thomson Reuters.

«Θέλω να πω (στο δικαστήριο) ότι εγώ είμαι η μητέρα της ανεξαρτήτως σε ποια χώρα βρίσκομαι. Είναι πολύ ατυχές ότι μπορώ να είμαι η μητέρα της στην Ισπανία, αλλά δεν μπορώ να είμαι η μητέρα της στην ίδια μου την πατρίδα» δηλώνει η Καλίνα.

Την ίδια ώρα,  το ζευγάρι δεν μπορεί να λάβει ισπανική υπηκοότητα για την κόρη του, καθώς καμία από τις δύο μητέρες δεν είναι ισπανίδα υπήκοος.

Το Γιβραλτάρ είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, αλλά οι βρετανικοί νόμοι ορίζουν ότι η σύζυγος της Καλίνα δεν μπορεί να της κληροδοτήσει την βρετανική της υπηκοότητα καθώς την έχει αποκτήσει από την καταγωγή της.

Η δικηγόρος της Καλίνα θα καλέσει το δικαστήριο της Ε.Ε. να ζητήσει από τη Βουλγαρία να δώσει στην “Βρέφος Σ.” πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητα.

Το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και έχει ως έργο να διασφαλίζει ότι οι χώρες της Ε.Ε. συμμορφώνονται με τους νόμους του μπλοκ, εξετάζει και μια παρόμοια υπόθεση, στην οποία η Πολωνία αρνήθηκε να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης για ένα παιδί γεννημένο στην Ισπανία από μητέρεςΠολωνή και Ιρλανδή.

«Αυτή η απόφαση θα είναι σημαντική για πολλούς ανθρώπους» δήλωσε  η δικηγόρος της Καλίνα, Ντένιτσα Λιουμπένοβα.

«Υπάρχουν πολλά ομόφυλα ζευγάρια στην Ευρώπη στην ίδια θέση, των οποίων τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν απάτριδες επειδή χώρες μέλη της ΕΕ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς των οικογενειών τους»,  συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις για την κοινή αναγνώριση των οικογενειακών σχέσεων στην Ε.Ε. με βάση μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

«Αν είσαι γονέας σε μια χώρα, είσαι γονέας σε κάθε χώρα», είχε δηλώσει τον περασμένο χρόνο στην Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ, Thomson Reuters Foundation