Μπάιντεν: Συγκρότηση ομάδας εργασίας για την Κίνα στο Πεντάγωνο

Μπάιντεν: Συγκρότηση ομάδας εργασίας για την Κίνα στο Πεντάγωνο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγκρότηση ομάδας εργασίας στο Πεντάγωνο, η οποία θα αναλάβει να επεξεργαστεί τη στρατηγική που θα υιοθετηθεί απέναντι στην Κίνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα ως τον υπ΄αριθμόν ένα στρατηγικό τους αντίπαλο.

«Αυτή η ομάδα εργασίας θα δουλέψει γρήγορα για να μας επιτρέψει να αποφασίσουμε μια σταθερή κατεύθυνση σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα», τόνισε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Πεντάγωνο.

«Αυτό θα χρειαστεί προσπάθεια από το σύνολο της κυβέρνησης, συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και ισχυρές συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Έτσι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα».

Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από 15 πολιτικούς και στρατιωτικούς συμβούλους και θα έχει στη διάθεσή της τέσσερις μήνες για να παρουσιάσει τις συστάσεις της στον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Της ομάδας θα προεδρεύει ένας πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Μπάιντεν, ειδικός για την Κίνα, ο Έλι Ράτνερ.

Στόχος είναι να καθοριστεί η απαραίτητη στρατιωτική στάση στον Ειρηνικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου, να αναπτυχθεί η συνεργασία με τους συμμάχους αλλά και να καθοριστεί το είδος των σχέσεων που οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν με τον κινεζικό στρατό ή ακόμη το είδος του εξοπλισμού που πρέπει να αναπτυχθεί ή όχι.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει αρκετές προειδοποιήσεις στην Κίνα για τον επεκτατισμό της στη Σινική Θάλασσα.

Ο Μπάιντεν υπενθύμισε τον περασμένο μήνα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα «την ακλόνητη δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ακατοίκητου αρχιπελάγους Σενκάκου, που ονομάζεται Ντιαογιού στα κινέζικα και διεκδικείται από το Πεκίνο.

Ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν εκτίμησε ότι η Κίνα είναι το «δυσκολότερο και το πιο περίπλοκο πρόβλημα» των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει να αποτρέψει το Πεκίνο στρατιωτικά αλλά να συνεργαστεί με την Κίνα οικονομικά.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή