«Μea culpa» από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Μea culpa» από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αυτοκριτική για τα λάθη στην κοινή στρατηγική της Ε.Ε. για τα εμβόλια έκανε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε στη μάχη κατά του ιού», παραδέχθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία έχει δεχθεί σφοδρότατες επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες για τη διαχείριση του κομβικού αυτού ζητήματος.
«Αργήσαμε να εγκρίνουμε (τα εμβόλια), ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητες μαζικής παραγωγής και ίσως επιδείξαμε υπερβολική βεβαιότητα ότι οι δόσεις για τις οποίες είχαμε συμβληθεί θα παραδίδονταν στην ώρα τους. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί συνέβη αυτό και τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από αυτήν την εμπειρία».

Μεταξύ των διδαγμάτων αυτών, ανέφερε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και των εταιρειών, ωστόσο να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξης και έγκρισης πιθανών νέων εμβολίων κατά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, «θα εργαστεί επί ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει στον EMA να αξιολογεί τα εμβόλια το ταχύτερο δυνατόν».

Σχετικά με τις δυνατότητες παραγωγής, είπε ότι η παρασκευή των εμβολίων είναι μία «εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία», που περιλαμβάνει ώς και 100 εταιρείες και 400 συστατικά στοιχεία. Για να βρεθούν λύσεις για την ταχεία αύξηση της παραγωγής, ανέφερε, συγκροτήθηκε η «ομάδα εργασίας» υπό τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε, πάντως, ότι η ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού «αποκτά δυναμική σε πολλά μέρη». Οπως ανέφερε, 26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν παραδοθεί στα κράτη-μέλη από τα τέλη Δεκεμβρίου και 17 εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί. «Θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε τον στόχο του εμβολιασμού για το 70% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη ώς το τέλος του καλοκαιριού», τόνισε.

Αλληλεγγύη

Επιπλέον, δήλωσε απολύτως πεπεισμένη για την ορθότητα της κοινής στρατηγικής για την προμήθεια των εμβολίων: «Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι θα γινόταν αν ένας μικρός αριθμός μεγάλων κρατών-μελών είχε σπεύσει να κάνει μεγάλες αγορές και όλοι οι υπόλοιποι είχαν μείνει με άδεια χέρια». Η αλληλεγγύη που επιδείχθηκε στο εσωτερικό της Ενωσης, πρόσθεσε, πρέπει να επεκταθεί στις γειτονικές χώρες της Ε.Ε. και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Είναι επίσης ζήτημα ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού και μείωσης της πιθανότητας νέων μεταλλάξεων», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι οι παραδόσεις εμβολίων σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που υπάγονται στον μηχανισμό Covax θα αρχίσουν στο τέλος αυτού του μήνα.

Χθες, εν τω μεταξύ, η BioNTech ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η παραγωγή στο νέο της εργοστάσιο στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας. Οι πρώτες δόσεις από τη νέα γραμμή παραγωγής θα είναι διαθέσιμες «στις αρχές Απριλίου», σύμφωνα με την εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή