Απελάσεις εξπρές προτείνει η Κομισιόν

Απελάσεις εξπρές προτείνει η Κομισιόν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Πρόταση για απελάσεις εξπρές μεταναστών που δεν έχουν πιθανότητες να λάβουν άσυλο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters. Oι απελάσεις θα γίνονται με τη συγκατάθεση των εμπλεκομένων και με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ενσωμάτωσή τους εκ νέου στις χώρες καταγωγής τους.

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επιτευχθεί η συγκατάθεση, δεδομένου ότι για να φθάσουν στην Ευρώπη, πολλοί από τους αιτούντες άσυλο έχουν περάσει από «σαράντα κύματα». «Η Επιτροπή θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα κοινό πανευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών», αναφέρει το έγγραφο. Ο όρος «επιστροφές» χρησιμοποιείται στην Ε.Ε. ως συνώνυμο των απελάσεων. 

Ενα από τα ζητήματα που θίγονται, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα περιλαμβάνονται ή όχι στην τελική πρόταση, είναι οι πιθανές κυρώσεις προς τις χώρες που δεν λαμβάνουν μέρος στο σύστημα αυτό. Η προηγούμενη προσπάθεια της Κομισιόν να καθιερώσει κοινό σύστημα αντιμετώπισης του προσφυγικού, με την κατανομή προσφύγων ανά κράτος-μέλος, το σύστημα των ποσοστώσεων, ατύχησε λόγω της αντίδρασης χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. 

Η δωδεκασέλιδη πρόταση που εστάλη χθες από την Κομισιόν στα κράτη-μέλη είναι μέρος των προσπαθειών της Επιτροπής για μεταρρύθμιση του πλαισίου που διέπει το μεταναστευτικό, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Στις ανακοινώσεις αυτές περιλαμβανόταν η πρόταση για χορήγηση 10.000 ευρώ ανά πρόσφυγα από την Κομισιόν στα κράτη-μέλη, ώστε να καλυφθούν τα αρχικά έξοδα στέγης και σίτισης. Το σχέδιο περιελάμβανε επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και ταχεία απέλαση αιτούντων άσυλο που δεν κατάγονται από εμπόλεμες ζώνες. Το ζήτημα είναι πιο ευαίσθητο από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, καθώς διεθνή προστασία δικαιούνται άνθρωποι που βρίσκονται υπό διωγμό για πολλούς λόγους, όχι μόνο εξαιτίας πολέμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT