ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ισραήλ: Μεγάλη μείωση σε κρούσματα και βαριά περιστατικά έφεραν τα εμβόλια

Κάτω από το μισό τα νέα κρούσματα στις πληθυσμιακές ομάδες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών

Ισραήλ: Μεγάλη μείωση σε κρούσματα και βαριά περιστατικά έφεραν τα εμβόλια

Ουσιαστικά αποτελέσματα φέρνει ο εκτεταμένος εμβολιασμός του πληθυσμού στο Ισραήλ, με δραστική μείωση τόσο σε κρούσματα στη χώρα όσο και σε νοσηλείες, καλύπτοντας και τη βρετανική μετάλλαξη.

Παρότι το τρίτο εθνικό λόκνταουν στο Ισραήλ έχει σχετικά μικρά αποτελέσματα στην ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου που εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα παρουσιάζουν μετά τη λήψη και των δύο δόσεων μείωση 53% στα νέα κρούσματα, 39% ελάττωση στις νοσηλείες και 31% πτώση στον αριθμό σοβαρών περιπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε στο Reuters ο Εράν Σαγκάλ, ερευνητής στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Βάιζμαν στο Ρέχοβοτ του Ισραήλ.

Το εμβόλιο της Pfizer, που έχει πλέον προσφέρει δοθεί σε 3,5 εκατομμύρια από τα 9 εκατ. των Ισραηλινών πολιτών, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και κατά του βρετανικού στελέχους μετά την πάροδο 22 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Η Pfizer παρακολουθεί στενά την πρόοδο της διαδικασίας στο Ισραήλ καθώς θεωρείται πιλότος για τον υπόλοιπο κόσμο, και εντοπίζεται ουσιαστική πρόοδος στην αντιμετώπιση της Covid-19, ιδιαιτέρως στις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύνουν περισσότερο. Το Ισραήλ προσέφερε πρόσβαση στα στοιχεία των ασθενών με αντάλλαγμα περισσότερα εμβόλια.

Η φαρμακευτική εταιρία δήλωσε πάντως ότι είναι «δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος εκδήλωσης της συλλογικής προστασίας» λόγω των πολλών παραμέτρων που συντρέχουν, όπως τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που προκαλεί κάθε φορέας.

Πηγή: Reuters