ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Έκκληση ΠΟΥ να συμμετέχουν κι άλλες μονάδες παραγωγής στην παρασκευή εμβολίων

Είναι ώρα για συνεργασία, αλληλεγγύη και πραγματισμό, είπε ο Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης

Έκκληση ΠΟΥ να συμμετέχουν κι άλλες μονάδες παραγωγής στην παρασκευή εμβολίων

Τα εμβόλια είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του κορωνιού, αλλά προς το παρόν δεν επαρκούν, γι’ αυτό χρειάζεται γενική προσπάθεια με την αύξηση παραγωγής τους μέσω της συμμετοχής και άλλων μονάδων, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο Χανς Κλούγκε παρουσίασε το νέο πρόγραμμα του ΠΟΥ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτελεσματική προώθηση εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε έξι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Πρόκειται για πρόγραμμα με προϋπολογισμό 40 εκατομυρίων ευρώ.

«Αν δεν σταματήσουμε τώρα τη μετάδοση του ιού, τα αναμενόμενα κέρδη από τον εμβολιασμό στον έλεγχο της πανδημίας δε θα γίνουν εμφανή. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί των εμβολίων θα πρέπει να προσαρμοστούν στην εξέλιξη του ιού», είπε ο κ. Κλούγκε, κάνοντας ανοικτή έκκληση για συμμετοχή και άλλων εταιριών στην παραγωγή εμβολίων.

«Τώρα είναι η ώρα να αυξήσουμε και να επιταχύνουμε την παραγωγή εμβολίων. Καλούμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για να επιστρέψουν στο χρονοδιάγραμμά τους τα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμών. Οι παραγωγοί και οι πάροχοι υγειονομικών υπηρεσιών πρέπει να μοιραστούν κλινικά στοιχεία και φακέλους με τον ΠΟΥ ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», τόνισε ο κ. Κλούγκε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «εντοπίζουμε και μικρότερες μονάδες παραγωγής με ικανές δυνατότητες και βάσει ποιοτικών κριτηρίων ώστε να βοηθήσουν στην παρασκευή των συστατικών των εμβολίων. Το κλειδί εδώ είναι η αλληλεγγύη και ο πραγματισμός, μέσω της συνεργασίας των δυνατοτήτων παραγωγής εμβολίων», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας