Με ατού το εμβόλιο βαδίζει ο Νετανιάχου προς τις κάλπες

Με ατού το εμβόλιο βαδίζει ο Νετανιάχου προς τις κάλπες

Πολιτικό αδιέξοδο διαρκείας στο Ισραήλ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει πάρει «παγκόσμιο πρωτάθλημα» στους εμβολιασμούς δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε εκλογικό πλεονέκτημα στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου. Το πολιτικό αδιέξοδο, που οδηγεί τους Ισραηλινούς στις κάλπες για τέταρτη φορά σε δύο χρόνια, δεν φαίνεται να αίρεται, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, ώς τις εκλογές θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού. 

Ο Νετανιάχου, πρωθυπουργός από το 2009, έχει κατορθώσει να αποσπάσει την προσοχή από τη δίκη του για διαφθορά, που διακόπηκε αμέσως μόλις ξεκίνησε και ανεμίζει ως σημαία τη συμφωνία που έκλεισε με την Pfizer για εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Αλλά οι Ισραηλινοί δυσκολεύονται να ξεχάσουν όλες τις υπόλοιπες, αρνητικές πτυχές της κυβερνητικής διαχείρισης. Τη βαθιά οικονομική κρίση, την ανεργία αλλά και την απόλυτη αδυναμία παρέμβασης στις εστίες υπερμετάδοσης στις κοινότητες υπερορθόδοξων Eβραίων. Εν μέρει, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τους κυβερνητικούς συμμάχους του και γιατί οι θεσμοί του ισραηλινού κράτους είναι πολύ αδύναμοι μπροστά στο 1 εκατ. υπερορθόδοξους, ο Νετανιάχου έχει αφήσει την κοινότητα αυτή να παραβιάζει μαζικά χωρίς κυρώσεις τα υγειονομικά μέτρα.

Οι λοιμώξεις μεταξύ των υπερορθόδοξων είναι διπλάσιες από την αναλογία τους στον γενικό πληθυσμό, ενώ στην κοινότητα αυτή παρατηρείται πιο έντονα η επίδραση των εμβολίων. Οι ηλικιωμένοι υπερορθόδοξοι έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, σχεδόν ίδια με τον υπόλοιπο πληθυσμό, αλλά η διάδοση του ιού καλπάζει στις νεότερες ηλικίες, από τις οποίες πλέον προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλευόμενων. Η αρθρογράφος της εφημερίδας Haaretz, Σάρα Γιαέλ Χίρσχορν, εκτιμά ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει μεταθέσει τις διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό της ισραηλινής κοινωνίας και ότι αντί για το κλασικό δίπολο Ισραηλινοί-Παλαιστίνιοι, αναδύεται όλο και εντονότερα ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μια κοινότητα που αγνοεί τα μέτρα διασπείροντας ανεξέλεγκτα τον ιό και σε όλους τους υπόλοιπους, Εβραίους και Αραβες, που ακολουθούν τις συστάσεις. Οι Αραβες του Ισραήλ, που ζουν σε γενικές γραμμές σε συνθήκες μεγαλύτερου συνωστισμού από τον εβραϊκό πληθυσμό και έχουν επίσης, εξαιτίας του λόγου αυτού, συμβάλει στη μεγαλύτερη διάδοση του ιού, έλαβαν κανονικά τα εμβόλιά τους. Αλλά η ιδεοληψία του Νετανιάχου φάνηκε στη μεταχείριση των Παλαιστινίων που ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, για τους οποίους το Ισραήλ θεωρεί ότι δεν ευθύνεται, παρότι είναι δύναμη κατοχής. Παρά την αφθονία εμβολίων, η κυβέρνηση δεν εμβολιάζει καν τους Παλαιστινίους που περνούν καθημερινά στο Ισραήλ για να εργαστούν, κυρίως σε οικοδομικές και αγροτικές εργασίες. Πέρα από τις ηθικές διαστάσεις του ζητήματος, οι επικριτές του Νετανιάχου σημειώνουν ότι η επιμονή του να μη ρίχνει καμία γέφυρα προς τους Παλαιστινίους ευνοεί μία ακόμη οδό διασποράς του ιού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή