ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ασαφείς οι προοπτικές κυβέρνησης συνασπισμού στο Κοσσυφοπέδιο

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Ασαφείς οι προοπτικές κυβέρνησης συνασπισμού στο Κοσσυφοπέδιο

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι, επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων το κίνημα Αυτοδιάθεση έλαβε το 48,17%.

Ακολούθησε με 17,71% το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου (PDK) ενώ τρίτο ήρθε το κυβερνών κόμμα Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου (LDK) με 13,49%.

Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, έλαβε 7,60%, ενώ η Σερβική Λίστα το 4,57%. Το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην βουλή κομμάτων που δεν εκπροσωπούν μειονότητες φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει κανένα άλλο αλβανικό κόμμα.

Το υψηλό ποσοστό που έλαβε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» δεν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία: θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλο κόμμα ή να εξασφαλίσει την υποστήριξη μειονοτικών βουλευτών για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με το κόμμα του Άλμπιν Κούρτι. Και η Δημοκρατική Ένωση Κοσσυφοπεδίου απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η βουλή του Κοσσυφοπεδίου απαρτίζεται από 120 βουλευτές, εκ των οποίων 20 έδρες καταλαμβάνουν μέλη εθνικών μειονοτήτων. Από αυτές, 10 ανήκουν στην σερβική εθνική κοινότητα.

Το Βελιγράδι φέρεται να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το εκλογικό αποτέλεσμα στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς είναι ακόμη ασαφές ποια θα είναι η στάση του κινήματος «Αυτοδιάθεση» έναντι της Σερβίας εάν αναλάβει επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews