Η δίκη τελείωσε, η προεδρία Μπάιντεν ξεκινάει

Η δίκη τελείωσε, η προεδρία Μπάιντεν ξεκινάει

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το γεγονός ότι 43 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν για την αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ και μόνο επτά συμφώνησαν με τους Δημοκρατικούς ότι ο τέως πρόεδρος είναι ένοχος για υποκίνηση ανταρσίας εις βάρος του Καπιτωλίου περιγράφει και τα όρια των δυνατοτήτων διακομματικής συναίνεσης κατά την προεδρία Μπάιντεν. Το μεγαλύτερο κομμάτι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξακολουθεί να κινείται στην τροχιά του Τραμπ, ο οποίος δηλώνει ότι θα παραμείνει στην πολιτική και ετοιμάζει συνέντευξη Τύπου. 

Η δίκη του Τραμπ από τη Γερουσία διήρκεσε μόλις πέντε ημέρες, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί απείλησαν ότι θα εμποδίσουν τους διορισμούς των υπουργών του νέου προέδρου Μπάιντεν και θα δυναμιτίσουν όλες του τις πολιτικές πρωτοβουλίες, εφόσον η δίκη συνεχιστεί με κλήτευση μαρτύρων. Η επίσπευση της ψηφοφορίας είχε ως όφελος για τον Λευκό Οίκο ότι τελείωσαν οι εκκρεμότητες της εποχής Τραμπ και το πεδίο είναι πλέον ανοικτό για την υλοποίηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Τζο Μπάιντεν. Η πιο επείγουσα από αυτές είναι η ψήφιση του πακέτου βοήθειας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας, το οποίο μπορεί να περάσει με απλή πλειοψηφία.

Αντιθέτως, πολλές άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες στην ατζέντα του νέου προέδρου θα προσκρούσουν στον απαρχαιωμένο κανόνα της αυξημένης πλειοψηφίας, με βάση τον οποίο τα μέτρα χρειάζονται τουλάχιστον 60 ψήφους, δηλαδή εν προκειμένω τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στο πλευρό των Δημοκρατικών. Στα υπέρ του Μπάιντεν είναι ότι η ατζέντα του σε θέματα αύξησης του κατώτατου μισθού, υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ. είναι ευρέως αποδεκτή από το αμερικανικό εκλογικό σώμα. Υπάρχει, φυσικά, και ο παράγων Τραμπ, στα σχέδια του οποίου περιλαμβάνεται η αντικατάσταση Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που ψήφισαν για την καταδίκη του με υποψηφίους της εμπιστοσύνης του, όπως είναι η νύφη του, πρώην γυμνάστρια Λάρα Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT