Ενισχύονται οι αυτονομιστές στην Καταλωνία

Ενισχύονται οι αυτονομιστές στην Καταλωνία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική νίκη στις τοπικές εκλογές της Καταλωνίας, με αντίκτυπο στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας, κατήγαγαν οι υποστηρικτές της απόσχισης. Τριάμισι χρόνια ύστερα από την οξεία συνταγματική κρίση που προκάλεσε το παράτυπο δημοψήφισμα του 2017 υπέρ της ανεξαρτησίας, τα κόμματα που την υποστηρίζουν κέρδισαν για πρώτη φορά την πλειοψηφία, τόσο σε ψήφους (51%) όσο και σε έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο (74 σε σύνολο 135, τέσσερις παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές).

Πρώτο κόμμα σε ψήφους, με μικρή διαφορά, αναδείχθηκαν οι Σοσιαλιστές του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι αντιτίθενται στην απόσχιση. Συγκέντρωσαν το 23% των ψήφων και 33 έδρες, όσες και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC), η ισχυρότερη δύναμη του αποσχιστικού μπλοκ. Πιθανότατα, όμως, ο απερχόμενος κυβερνήτης της Καταλωνίας και στέλεχος της ERC, Πέρε Αραγκονές, θα διατηρήσει το αξίωμά του σχηματίζοντας κυβέρνηση με τη στήριξη των δύο άλλων αποσχιστικών κομμάτων, του κεντροδεξιού Μαζί για την Καταλωνία και της αριστερής Λαϊκής Ενότητας. 

Ενισχύονται οι αυτονομιστές στην Καταλωνία-1

Την Κυριακή, ο Τζουνκέρας είχε τη δυνατότητα να πανηγυρίσει τη νίκη του αποσχιστικού μπλοκ μαζί με τους ομοϊδεάτες του, καθώς είχε πάρει άδεια από τις σωφρονιστικές αρχές.

Την επιτυχία των αυτονομιστών μετριάζει το αρνητικό ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες, η οποία περιορίστηκε στο 53,55%, έναντι 79% το 2017, κυρίως λόγω κορωνοϊού. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλωνία υπήρξε ολέθριο για τα κόμματα της Κεντροδεξιάς.

Το μέχρι πρότινος κυβερνών στην Ισπανία Λαϊκό Κόμμα εξέλεξε μόλις τρεις βουλευτές και ο αρχηγός του, Πάμπλο Κασάδο, βρίσκεται υπ’ ατμόν. Οι εταίροι του Ciudadanos (Πολίτες) συρρικνώθηκαν απελπιστικά, από τις 36 στις έξι έδρες, και η επιβίωσή τους τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο μεγάλος κερδισμένος στον συντηρητικό χώρο ήταν το ακροδεξιό κόμμα Vox, που μπήκε για πρώτη φορά στο τοπικό Kοινοβούλιο, με 11 έδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή