Ολλανδία: Απόφαση υπέρ της νυχτερινής κυκλοφορίας

Ολλανδία: Απόφαση υπέρ της νυχτερινής κυκλοφορίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε χθες ότι πρέπει να αρθεί η τρέχουσα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία με σκοπό την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς παραβιάζει την ελευθερία κυκλοφορίας και συγκέντρωσης. «Η απαγόρευση της κυκλοφορίας πρέπει να αρθεί αμέσως», έκρινε το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έκανε κατάχρηση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης.

«Η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι μια εκτεταμένη παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία και την ιδιωτική ζωή και (έμμεσα) περιορίζει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στην ελευθερία των συγκεντρώσεων και των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υπόθεση έφθασε στις δικαστικές αίθουσες της Χάγης από την ομάδα ακτιβιστών VirusWaarheid (Virus Truth), η οποία διαμαρτύρεται για την καθιέρωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που ισχύει από τις 9 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., μέχρι τις 2 Μαρτίου. «Αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση ενός δημοκρατικού συνταγματικού κράτους στο οποίο τα παιδιά μας έχουν ακόμη την ευκαιρία να αναπτυχθούν ελεύθερα και να ζήσουν μια ζωή με τις δικές τους πεποιθήσεις και απόψεις», γράφει η ομάδα στην ιστοσελίδα της.

Αυτή είναι η πρώτη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες. Ο ειδικός νόμος στον οποίο στηρίχθηκε η κυβέρνηση για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας προορίζεται για «πολύ επείγουσες και εξαιρετικές περιστάσεις», απεφάνθη χθες το δικαστήριο. «Η πράξη αυτή προσφέρει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πολύ επείγουσες και εξαιρετικές περιστάσεις, χωρίς να χρειάζεται πρώτα να γίνει κάποια νομοθετική διαδικασία – με τη συμμετοχή της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων», ανέφερε το δικαστήριο. 

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες της απόφασης και ποια επίδραση θα μπορούσε να έχει στα πρόστιμα που έχουν ήδη χορηγηθεί στους Ολλανδούς. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκράπερχαους είπε ότι μελετά την απόφαση πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν πρέπει να καθυστερήσει από την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να την εφεσιβάλει. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, πάντως, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ετυμηγορία, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν την απαγόρευση, γιατί σκοπεύει να βρει νέα φόρμουλα, που να νομιμοποιεί το μέτρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή